U povodu Svjetskoga dana učitelja održana svečana promocija mentora i savjetnika u NSK

Objavljeno 6.10.2017.

U povodu Svjetskoga dana učitelja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je promocija 615 odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika.

U zvanje mentora ili savjetnika biraju se odgojno-obrazovni djelatnici koji svojim radom, stručnošću, pedagoškim i metodičkim odlikama te pozitivnim nastojanjima postižu uzorne rezultate u izravnome odgojno-obrazovnom radu, izvannastavnim aktivnostima i izvannastavnim stručnim radom pridonose poboljšanju procesa poučavanja, razvoju cjelokupne odgojno-obrazovne djelatnosti svoje ustanove i hrvatskoga odgojno-obrazovnog sustava u cjelini.

Okupljene obrazovno-odgojne djelatnike prigodnim su riječima pozdravili dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja i Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Dan učitelja obilježava se u više od sto zemalja. UNESCO ga je 1994. godine proglasio u spomen na 5. listopada 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.