U povodu stote obljetnice Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno 18.12.2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 14. prosinca 2017. godine održano je predstavljanje monografije i poštanske marke, kao i prigodna izložba u povodu obilježavanja stote obljetnice Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku svečanosti uzvanike su pozdravili  dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, te prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Sto godina Medicinskoga fakulteta za Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu znači stotine i tisuće studenata koji su posezali za knjigama na našim policama, stotine i tisuće informacija za kojima su tragali naši knjižničari – u želji da pomognu mladima i vama, njihovim profesorima i mentorima“, istaknula je tom prigodom dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Knjižnice.

Monografiju nastalu u povodu ove bitne obljetnice predstavili su njezini recenzenti – akademik Zvonko Kusić i prof. dr. sc. Zoran Đogaš te urednici prof. dr. sc. Marijan Klarica i akademik Marko Pećina, dok je prigodnu poštansku marku predstavio dr. sc. Petar Prelog s Instituta za povijest umjetnosti, član Povjerenstva za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja maraka.

Medicinskomu fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dodijeljena je i Povelja Hrvatskoga liječničkog zbora. Povelju je na svečanosti dekanu Medicinskoga fakulteta uručio prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora. Dekan Medicinskoga fakulteta prof. dr. sc. Marijan Klarica uručio je zahvalnicu Anđi Raič, direktorici Medicinske naklade d. o. o.

U prigodnome glazbenom programu svečanoga predstavljanja nastupile su doc. dr. sc. Nada Lang, prof. dr. sc. Božena Šarčević, dr. Blanka Brezovec Cvetnić i prof. dr. sc. Mihaela Britvec, članice Ženskoga gudačkog kvarteta Hrvatskoga glazbenog zavoda, a u kratkome poetskom obraćanju svoje je stihove kazivao Drago Štambuk, istaknuti liječnik, književnik i diplomat.

Svečano predstavljanje monografije i poštanske marke u povodu stote obljetnice jednoga od najstarijih hrvatskih fakulteta zaokruženo je predstavljanjem izložbe udžbenika Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izložbu su predstavile dr. sc. Helena Markulin i Ivana Majer, prof., a otvorio ju je dekan prof. dr. sc. Marijan Klarica.