U povodu stote obljetnice kraja Prvoga svjetskog rata uspostavljen Pariški mirovni forum

Objavljeno 9.11.2018.

Dana 11. studenoga 2018. godine navršava se stogodišnjica završetka prvoga svjetskog oružanog sukoba u povijesti, Prvoga svjetskog rata. U povodu obilježavanja ove bitne obljetnice, a s ciljem uključivanja što većega broja javnih ustanova, društvenih organizacija i građanskih udruženja u izgradnju međunarodne suradnje potrebne za nošenje s globalnim izazovima u suvremenu društvu i očuvanje svjetskoga mira, uspostavljen je Pariški mirovni forum, čije će se prvo izdanje održati od 11. do 13. studenoga 2018. godine.

Pariški mirovni forum (Paris Peace Forum) na poticaj predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona uspostavljen je radi postizanja i održavanja međunarodne suradnje kao ključnoga čimbenika za izlaženje na kraj s izazovima današnjice i osiguravanje trajnoga svjetskog mira. Održavat će se svake godine i okupljati predstavnike što je moguće većega broja vlada, lokalnih uprava, nevladinih udruga i zaklada, tvrtki, kao i stručnjake u različitim područjima, novinare, predstavnike sindikata i ostalih vrsta udruženja radnika, vjerskih zajednica itd. Forum ću ujedno djelovati i kao platforma za predstavljanje i pokretanje projekata usmjerenih na rješavanje problema povezanih sa svjetskim mirom i sigurnošću, pitanjima očuvanja okoliša, općega društvenog razvoja, novih tehnologija i inkluzivne ekonomije. S obzirom na njihovu društvenu ulogu i bitan položaj u lokalnim zajednicama, knjižnice predstavljaju bitnoga partnera u promicanju i provedbi ciljeva Foruma, čija su temeljna načela u skladu s razvojnom strategijom Ujedinjenih naroda Agenda 2030., a kojom je obuhvaćeno djelovanje knjižnica.

Europska digitalna knjižnica Europeana 2014. godine izradila je posebnu mrežnu stranicu Europeana 1914-1918 posvećenu obilježavanju stote obljetnice izbijanja Prvoga svjetskog rata. Stranica je nastala kao rezultat opsežna trogodišnjeg projekta u kojem su sudjelovale brojne europske knjižnice i druge baštinske ustanove – Britanska knjižnica, koja je i sama izradila vlastitu mrežnu stranicu posvećenu ovoj povijesnoj obljetnici, Državna knjižnica u Berlinu, Nacionalna knjižnica Francuske, Kraljevska knjižnica Danske, Austrijska nacionalna knjižnica, Nacionalna knjižnica Srbije i dr.2017. godine, Metropolitanski muzej umjetnosti u New Yorku posvetio je ovoj obljetnici izložbu kojom je prikazan utjecaj Velikoga rata na likovnu umjetnost (World War I and the Visual Arts).

Također 2014. godine, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu obilježila je tu obljetnicu organizacijom izložbe Prvi svjetski rat u zbirkama NSK: slikom i riječju te izradbom virtualne izložbe Svakodnevica 1914. u starim hrvatskim novinama. Istim povodom, u organizaciji Mreže nacionalnih instituta za kulturu zemalja članica Europske unije prisutnih u Hrvatskoj, u Hrvatskome državnom arhivu 2014. godine održan je znanstveni skup pod nazivom Prisjećanje na 1914.: promišljanje o nasljeđu Prvog svjetskog rata. Ove godine Hrvatski povijesni muzej organizira izložbu 1918. – prijelomna godina u Hrvatskoj, koja je u povodu stote obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata otvorena 11. studenog, a bit će otvorena za posjetitelje sve do 19. svibnja 2019. godine.

Kao najava Forumu, na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 8. studenoga 2018. godine održana je komemoracijska konferencija pod nazivom Stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata: od prvog svjetskog sukoba do dijaloga i pomirenja (Centennial of the end of World War One: from the first global conflict to dialogue and reconciliation). Sudionici konferencije bili su veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Corinne Meunier, veleposlanik Talijanske Republike u u Republici Hrvatskoj Nj. E. Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Kanade u u Republici Hrvatskoj Nj. E. Daniel Henry Andrew Maksymiuk, veleposlanik Republike Austrije u u Republici Hrvatskoj Nj. E. Andreas Wiedenhoff, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u u Republici Hrvatskoj Nj. E. Andrew Stuart Dalgleish i otpravnik poslova Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u u Republici Hrvatskoj Günther Harald Seibel, a konferenciji su nazočili i predstavnici veleposlanstava Portugala, Slovenije, Srbije i Švedske. Uz naglašavanje važnosti društvenoga djelovanja utemeljena na multilateralizmu i zaključak da očuvanje svjetskoga mira zahtijeva stalan ujedinjeni napor na svim razinama društva, sudionici konferencije najavili su održavanje Pariškoga mirovnog foruma kao učinkovitu platformu za unaprjeđenje međunarodnoga dijaloga.