U povodu Dana Grada Zagreba: Predstavljanje pretiska monografije „Slobodni i kr. glavni grad Zagreb“

Objavljeno 27.5.2015.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u petak, 29. svibnja 2015., u 12 sati bit će predstavljen pretisak monografije Slobodni i kr. glavni grad Zagreb. O monografiji će govoriti dr. sc. Damir Agičić, redoviti profesor na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Igor Zidić, istaknuti povjesničar umjetnosti i likovni kritičar te u ime nakladnika Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izvornik ovoga djela, objavljen 1913. godine, pohranjen je u fondu Knjižnice kao dio ostavštine Isidora Kršnjavoga, hrvatskoga slikara i povjesničara umjetnosti, ali i političara koji je odigrao značajnu ulogu u izgradnji Zagreba kakav danas poznajemo. Monografija sadrži uvodni tekst Vjekoslava Klaića o gradu Zagrebu i 23 ilustracije poznatih hrvatskih likovnih umjetnika.

Predstavljanjem ovoga pretiska i skretanjem pozornosti na vrijedna djela koje čuva u svojem bogatom fondu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružuje se proslavi Dana Grada Zagreba, koji se obilježava 31. svibnja, na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba.

Saznajte više pojedinosti o monografiji Slobodni i kr. glavni grad Zagreb u najnovijem članku na Blogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.