U NSK svečano potpisan Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju Hrvatskog nacionalnog skupnog kataloga

Objavljeno 28.5.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 28. svibnja 2018. godine svečano je potpisan Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju Hrvatskog nacionalnog skupnog kataloga.

Sporazum su potpisali dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. dr. sc. Miloš Judaš, izaslanik rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Dubravko Majetić, prodekan za znastvenoistraživački rad i suradnju s gospodarstvom Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, te prof. dr. sc. Mislav Grgić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Glavna ravnateljica NSK dr. sc. Tatijana Petrić u pozdravnom je obraćanju istaknula kako je Hrvatski nacionalni skupni katalog prvi i jedinstveni distribuirani skupni katalog u Hrvatskoj koji omogućuje uslugu pronalaženja informacija o tiskanim i elektroničkim izvorima dostupnim u više od 45 knjižničnih kataloga visokoškolskih i specijalnih knjižnica, uključujući i fondom najbogatiji katalog Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, te kako Katalog sadrži konsolidirane i deduplicirane metapodatke za više od 1 500 000 bibliografskih zapisa, a korisnicima pruža informacije o lokaciji pronađene jedinice građe, kao i podatke o statusu dostupnosti te raspoloživosti primjerka za posudbu u realnom vremenu.

Hrvatski nacionalni skupni katalog zajednički je doprinos svih uključenih institucija u izgradnji nacionalne informacijske infrastrukture, a Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ulagat će sve svoje napore u nastavak koordinacije procesa razvoja Hrvatskog nacionalnog skupnog kataloga, posebice kroz daljnju integraciju knjižničnih fondova hrvatskih knjižnica u skupni katalog te provedbu tehničkih procedura preuzimanja, konsolidacije te integracije knjižničnih fondova. Najveća vrijednost Hrvatskog nacionalnog skupnog kataloga proizlazi iz sinergije zajedničkog rada te suradnje vrijednih knjižničara i suradnika svih partnerskih institucija. Bez podrške i potpore čelnika institucija potpisnica ovog Sporazuma ovaj program ne bi bio moguć te još jednom čestitam svima na postizanju ovog vrijednog zajedničkog uspjeha, rekla je dr. sc. Tatijana Petrić. Glavna ravnateljica NSK dodala je i da je sudjelovanje u distribuiranom skupnom katalogu omogućeno svim hrvatskim knjižnicama neovisno o knjižničnom programu u upotrebi te neovisno o knjižničnom formatu i pozvala druga sveučilišta da se pridruže suradnji.

Dr. sc. Dijana Machala, savjetnica za knjižnični informacijski sustav NSK, istaknula je kako je rad na uspostavi Hrvatskog nacionalnog skupnog kataloga započeo u lipnju 2016. godine izradom i objavom Smjernica za izradu skupnog kataloga, a u svibnju 2017. godine objavljena je testna inačica kataloga u njegovoj punoj funkcionalnosti. Programska načela i ciljevi definirani su provedbom znanstveno-istraživačkih projekata NISKA i NISKA2 te projektom Model sveučilišnog knjižničnog sustava Sveučilišta u Zagrebu, novčano potpomognutog u sklopu programa Europske komisije Tempus.

Okupljene uzvanike pozdravio je i prof. dr. sc. Miloš Judaš, izaslanik rektora Sveučilišta u Zagrebu, zahvalivši se svima koji su pridonijeli razvoju Hrvatskog nacionalnog skupnog kataloga.

Svečanost potpisivanja Sporazuma zaključena je kratkim stručnim programom namijenjenim knjižničarima Integriranog knjižničnog sustava NSK te knjižnicama koje surađuju na razvoju i održavanju Hrvatskog nacionalnog skupnog kataloga.