U NSK svečano obilježena 25. obljetnica interneta u Republici Hrvatskoj

Objavljeno 21.11.2017.

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Središnji državni ured za razvoj digitalnoga društva 17. studenoga 2017. godine obilježili su 25. obljetnicu interneta u Republici Hrvatskoj koja se održala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Na svečanosti su se okupljenima obratili predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, državni tajnik Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnoga društva Bernard Gršić, ravnatelj CARNeta Goran Kezunović i ravnatelj Sveučilišnoga računskog centra – Srce dr. sc. Zoran Bekić.

U povodu obilježavanja 25. obljetnice interneta u Hrvatskoj odlukom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Sveučilišnomu računskom centru (Srce) Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži – CARNet dodijeljene su i Povelje Republike Hrvatske. Srcu je uručena Povelja za osobite zasluge u uvođenju i popularizaciji interneta i internetskih tehnologija u Hrvatskoj, dok je CARNet primio Povelju za osobite zasluge u dugogodišnjem razvoju obrazovanja pojedinaca i hrvatskoga društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija i razvoja digitalno zreloga društva, s posebnim naglaskom na obrazovnu i akademsku populaciju.

Prije dvadeset i pet godina, 17. studenoga 1992. godine u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu internet, čime je i službeno započelo doba interneta u Hrvatskoj.

Uspostavljena internetska veza Hrvatske sa svijetom bila je veza prema Sveučilištu u Beču kapaciteta 9,6kbps (9600bit/s). Veza je uspostavljena u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže – Hrvatske akademske i istraživačke mreže.

Na svečanosti koja je održana pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prikazan je i kratak film o povijesti i razvoju interneta u Hrvatskoj.

Više pojedinosti o obilježavanju 25. obljetnice interneta.

Izvor naslovne fotografije.