U NSK održane tribina i radionica u sklopu projekta „Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori“

Objavljeno 19.3.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 16. ožujka 2018. godine održana je tribina e-Izvori: izazovi i perspektive u jačanju konkurentnosti hrvatske znanstvene i visokoškolske zajednice i radionica e-Izvori: iskustva i planovi. Tribina i radionica održane su u sklopu projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori radi podizanja svijesti o projektu te dodijeljenoj pomoći Europske unije za njegovu provedbu, kao i upoznavanju sudionika s Projektom.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić otvorila je tribinu i radionicu uvodnim izlaganjem o projektu e-Izvori i ulozi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u jačanju konkurentnosti hrvatske znanstvene i visokoškolske zajednice u Republici Hrvatskoj. U službenome dijelu tribine o vrijednosti projekta e-Izvori u poboljšanju istraživačkoga okruženja za hrvatske znanstvenike i otvaranju mogućnosti bolje međunarodne vidljivosti naših znanstvenika i njihovih znanstvenih rezultata govorili su i prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miloš Judaš, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek  i načelnica Sektora za znanost i tehnologije Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Ivana Pavlaković.

Voditeljica projekta e-Izvori dr. sc. Aleksandra Pikić na radionici e-Izvori: iskustva i planovi predstavila je dosadašnja iskustva i planove u provedbi Projekta. Djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Goranka Mitrović govorila je o bibliometrijskim analizama u kvantitativnome vrednovanju kvalitete znanstvene djelatnosti, dok su djelatnice Dolores Vrbanić i Ivona Milovanović održale izlaganje o elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija.

Na tribini i radionici sudjelovali su korisnici elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija, među kojima su najveći broj sudionika činili knjižničari u visokoškolskim i znanstvenim ustanovama.