U NSK obilježen Svjetski dan Roma

Objavljeno 11.4.2017.

U velikom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 7. travnja 2017. godine svečano je obilježen Svjetski dan Roma.

Okupljene je na početku svečanosti pozdravio saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje Svjetskog dana Roma. Naglasio je potrebu za uključivanjem Roma u društvo na način da im se osiguraju iste prilike kao i za sve građane Hrvatske, što prvenstveno uključuje pravo na zaštitu svih ljudskih prava.

Nakon Veljka Kajtazija kratak govor održala je i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske, koja skupu nazočila i kao izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Objasnila je kako je put izgradnje jezičnog standarda i put prema širenju knjige na romski jezik ujedno put prema stvaranju obrazovanih građana koji će promicati i voljeti svoju kulturu i dijeliti je s ostalim hrvatskim građanima.

Nazočnima se obratila i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin pozdravio je skup kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Savez Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA dodijelio je godišnju nagradu za dugogodišnji rad i doprinos razvoju romske zajednice za 2017. godinu, bivšoj ministrici graditeljstva Anki Mrak Taritaš.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja, na godišnjicu jednog od zasigurno najvažnijih događaja u povijesti romskog naroda, prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu.