U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano otvorena Noć knjige 2017.

Objavljeno 24.4.2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 21. travnja 2017. godine svečano je otvorena šesta po redu Noć knjige, manifestacija koja u povodu Međunarodnoga dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige u središte svojega zanimanja stavlja knjigu, čitanje i čitatelja. Ove se godine manifestacija održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a njezin program tradicionalno podupire i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Nazočne je na početku svečanosti pozdravila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja je istaknula kako je potrebna suradnja kako bi se zajedničkim snagama utjecalo na mijenjanje politika prema knjizi, kao i na promjenu u društvu, koje knjigu treba prigrliti. U tim nastojanjima nužna je suradnja sviju koji se bave knjigom, i to knjižničara, nakladnika, autora, knjižara, prevoditelja, kao i nadležnih ustanova.

U ime organizacijskoga odbora Noći knjige 2017. skupu se obratio Slavko Kozina, vijećnik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, koji je, između ostaloga, najavio i prvi Mediteranski festival knjige u Splitu, koji će se održati od 3. do 7. svibnja 2017. godine.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ovom prigodom i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, najavila je skoro donošenje dugo iščekivane Nacionalne strategije poticanja čitanja, kao i skorašnje usvajanje Strategije razvoja hrvatskoga knjižničarstva te donošenje Zakona o knjižnicama.

Na svečanome otvorenju Noći knjige predstavljeni su i najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koje za organizatore manifestacije provodi Centar za istraživanje tržišta – GfK. Podatke je predstavila Tamara Kraus, a oni, između ostaloga, pokazaju kako raste broj nezainteresiranih za knjige, dok se smanjuje broj onih koji knjige ne kupuju iz novčanih razloga.

Primjere dobre prakse poticanja čitanja predstavila je Snježana Berak, predsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva, čiji je Čitalački program za roditelje i djecu u kaznionicama nedavno osvojio Nagradu za inovativnu promociju čitanja u Europi 2017., koju dodjeljuje najveća svjetska organizacija za promicanje pismenosti International Literacy Association – ILA. Svoje djelovanje predstavila je i Udruga za promicanje potreba i djece i mladih Smiješak za sve, koja u suradnji s Udrugom za promicanje dobrobiti djece Portić organizira i provodi projekt Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Srebrnjak u Zagrebu i na pedijatrijskome odjelu KBC-a Sestre milosrdnice.

Na dan otvorenja Noći knjige pokrenut je i fotonatječaj Bilo kuda, čitaj svuda!, kojim organizatori manifestacije žele dodatno potaknuti ljude da odvoje vrijeme za knjigu, ponesu je sa sobom kamo god se zaputili te zabilježe trenutak čitanja fotoaparatom. Najbolje fotografije s običnih ili neobičnih mjesta za čitanje bit će nagrađene, a prijaviti se mogu preko posebne aplikacije na mrežnoj stranici ili stranici Noći knjige na Facebooku, Instagramu i Twitteru, uz hešteg #čitajsvuda i #noćknjige.

Noć knjige 2017. organizira se šestu godinu zaredom, a ovaj će put trajati će od 21. do 24. travnja. Najdulja kulturna noć u Hrvatskoj obilježit će se u čak 234 grada i mjesta širom zemlje, a više od 500 sudionika njezinim je povodom priredilo čak 1020 različitih programa i prodajnih akcija.

Organizatori su Noći knjige 2017. Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena. Ostvarenje manifestacije novčano su potpomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Cjelovit program Noći knjige 2017.