U Francuskoj otkriven izvorni primjerak prvoga tiskanog izdanja Shakespeareovih sabranih djela

Objavljeno 11.12.2014.

Nedavno je u Saint Omeru, gradiću bogate povijesti na sjeveru Francuske, otkriven gotovo 400 godina star primjerak prvoga tiskanog izdanja sabranih djela Williama Shakespearea. Ova vrijedna knjiga, takozvani First Folio, tiskana je 1623. godine, 7 godina nakon smrti zasigurno najpoznatijega engleskog dramatičara i pjesnika, čije komedije, povijesne drame, tragedije i soneti imaju nezaobilazno mjesto u kanonu svjetske književnosti. Sadržava 36 od ukupno 38 poznatih Shakespeareovih dramskih djela, a priredili su je John Heminges i Henry Condell, Shakespeareovi prijatelji i kolege na kazališnim daskama. Radom koji su uložili u uređivanje ove knjige zadužili su cjelokupnu svjetsku književnost, s obzirom na to da bi bez njihova predanog napora određeni broj Shakespeareovih djela, poput Oluje ili Macbetha, vrlo vjerojatno bio izgubljen.

Knjigu je u rujnu ove godine slučajno otkrio Rémy Cordonnier, stručnjak za srednjovjekovnu književnost i voditelj zbirke rijetkih knjiga narodne knjižnice u Saint Omeru, tražeći građu za izložbu knjižnice na temu povijesne povezanosti područja sjeverne Francuske i Engleske. Iako je knjiga u katalogu knjižnice dotad bila upisana kao djelo nastalo u 18. stoljeću, Cordonnierove bojažljive pretpostavke kako je u pitanju znatno starije i dragocjenije djelo uskoro su se pokazale točnima. Profesor Eric Rasmussen, međunarodno priznat stručnjak za Shakespeareova djela, kratkim pregledom knjige u studenome utvrdio je da se uistinu radi o jednome od otprilike 230 primjeraka koji su dosad ostali sačuvani od oko 800 prvotno otisnutih primjeraka ovoga djela.

Knjiga je donekle oštećena – nedostaje joj naslovna i još nekih tridesetak stranica – međutim, i u takvome stanju prema nekim procjenama vrijedi približno 5,5 milijuna američkih dolara. U svakome slučaju, sigurno će zabljesnuti u punome sjaju na izložbi koju knjižnica priprema za nadolazeće ljeto.

Veza između ove knjige i knjižnice u kojoj je pronađena ni u kojem slučaju nije tek usputna. Saint Omer nekada je bio jedan od najutjecajnijih gradova Francuske, sjedište četvrte najvažnije knjižnice kršćanskoga svijeta, nekadašnje knjižnice opatije Saint Bertin, i isusovačkoga sveučilišta na kojem su studirali engleski rimokatolički plemići i svećenici u bijegu od progona protestanata u Engleskoj. Smatra se da je knjiga upravo u tome povijesnom kontekstu stigla u Saint Omer te bila dio knjižnice isusovačkoga sveučilišta sve do Francuske revolucije, kada je cjelokupni fond ove sveučilišne knjižnice zaplijenjen i kasnije, zajedno s građom knjižnice opatije Saint Bertin, iskorišten za stvaranje fonda naknadno otvorene narodne knjižnice.

U svojem vrijednom fondu od 350 000 jedinica građe, knjižnica u Saint Omeru čuva i 50 000 knjiga i rukopisa iz razdoblja od 7. do 19. stoljeća, među kojima je i jedan od ukupno 49 sačuvanih primjeraka prve tiskane knjige zapadnoga svijeta, Gutenbergove Biblije iz 15. stoljeća.