Tribina o dostupnosti znanstvenih informacija u sklopu projekta „e-Izvori“

Objavljeno 3.4.2017.

Kako bi podigla svijest o projektu Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori te dodijeljenoj pomoći Europske unije  za njegovu provedbu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira u četvrtak, 6. travnja 2017., u malom predvorju Knjižnice od 10 do 12 sati tribinu o dostupnosti znanstvenih informacija u sklopu projekta e-Izvori koja će govoriti o stanjima, očekivanjima i problemima. Na tribini će govoriti dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske – Upravljačko tijelo (UT), te prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost Sveučilišta u Zagrebu i glavni pregovarač Pregovaračkog povjerenstva za nabavu elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija.

Tribina je ponajprije namijenjena korisnicima elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija, a to su znanstvenici, nastavno osoblje u visokoškolskim ustanovama, studenti te knjižničari u visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, ali i svim novim, mogućim skupinama korisnika.

Tribinu će moderirati mr. sc. Alisa Martek, knjižničarska savjetnica u Odjelu Nabava i izgradnja zbirki Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a razgovarat će se, između ostalog, o bazama koje će se nabavljati te o načinu na koji će im se moći pristupati i pretraživati ih. Također će biti riječi o ulozi Ministarstva rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske kao Upravljačkog tijela u Sustavu upravljanja i kontrole korištenja sredstava Europskog socijalnog fonda na projektima koji se ostvaruju u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje od 2014. – 2020. godine, kao i o radu Pregovaračkog tijela za nabavu baza.

U prostoru Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske  25. studenoga 2016. godine svečano je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici za provedbu projekta e-Izvori koji se ostvaruje u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Europskoga socijalnog fonda.

Tako je nositelj projekta e-Izvori Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Upravljačko tijelo – UT je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske, Posredničko tijelo razine 1 – PT1 je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dok je Posredničko tijelo razine 2 – PT2 Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih – Organizacijska jedinica za upravljanje strukturnim instrumentima.

Projektom se želi poboljšati pristup inozemnim istraživačkim publikacijama i bazama podataka čime se izravno utječe na poboljšanje istraživačkog okruženja za hrvatske znanstvenike i otvaranje mogućnosti bolje međunarodne vidljivosti kako njih samih tako i njihovih rezultata.

Predviđeno vrijeme provedbe projekta je 5 godina, odnosno od 2016. do 2020. godine, a ukupna mu je vrijednost 133.760.000 kuna, od čega se iz Europskog socijalno fonda pokriva 85 posto iznosa točnije 113.696.000,00 kuna dok se kroz nacionalni sustav financiranja pokriva preostalih 15 posto odnosno 20.064.000,00 kuna.

Projektom e-Izvori planira se godišnje sklopiti približno deset ugovora s izdavačima elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija koji će obuhvaćati sva područja znanosti, a točan će broj ovisiti o potrebama znanstvene zajednice te popisu najbitnijega koji se tijekom petogodišnjega razdoblja, koliko traje projekt, može promijeniti.