Prigodno druženje u povodu milijuntog zapisa u online knjižničnome katalogu NSK

Objavljeno 18.6.2018.

Online katalog NSK dosegnuo je veličinu od milijun bibliografskih zapisa za građu u posjedu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Bitna je to brojka koja svjedoči o dugogodišnjem ulaganju u razvoj procesa informatizacije, automatizacije knjižničnog poslovanja, digitalizacije te naposljetku i usmjerenja prema digitalnoj transformaciji Knjižnice.

Stoga je u petak, 15. lipnja 2018. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u Odjelu Obrada organizirano prigodno druženje kojim je obilježeno stvaranje milijuntog bibliografskog zapisa. Druženju su nazočili dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica, dr. sc. Dijana Machala, knjižničarska savjetnica za knjižnični informacijski sustav u Hrvatskom zavodu za knjižničarstvo, Tanja Buzina, voditeljica Odjela Obrada, prof. dr. sc. Aleksandra Horvat, dr. sc. Lobel Machala, koordinator procesa Tekuća nacionalna bibliografija, Vesna Hodak, koordinatorica procesa Obrada omeđene građe, Monika Batur, djelatnica Odjela Obrada koja je izradila zapis te drugi djelatnici knjižnice.

Imajući u vidu kroz povijest često limitirane financijske i ljudske resurse, doseg od milijun bibliografskih zapisa bitna je brojka za Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, rekao je Jakob Sobota, sistemski analitičar u NSK, koji je posljednjih nekoliko dana budno pratio trenutak kada će u Katalogu NSK biti zabilježen milijunti zapis.

Milijunti bibliografski zapis izradila je Monika Batur, mlada knjižničarka u NSK. Uz podršku kolega i kolegica i uz dobru radnu atmosferu u četvrtak poslije podne baš je moj zapis nakon pohrane u bibliografsku bazu bio milijunti po redu. Milijunti zapis u mrežnome katalogu NSK-a zasigurno je razlog za slavlje jer je dokaz koliko revno svi katalogizatori rade svoj posao i osiguravaju da most između korisnika i knjižnice bude čvrst i postojan. Za organizaciju knjižnične građe u modernome vremenu važno je da knjižnica ima iscrpan i kvalitetan mrežni katalog jer upravo putem njega korisnici i knjižničari brže i lakše dolaze do informacija o knjižničnoj građi, rekla je ovim povodom knjižničarka Batur koja od siječnja 2018. godine na Odjelu Obrada izrađuje kataložne zapise za strane knjige.

Milijunti putnik kako su ovaj bibliografski zapis od milja nazvali djelatnici Odjela Obrada NSK s radošću je obilježen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Izrada kataložnih zapisa nije često pod „svjetlima reflektora“, ali je važna kao jedna od temeljnih djelatnosti iz koje proizlaze mnoge druge usluge Knjižnice, pogotovo u današnje digitalno doba, rekla je rukovoditeljica Odjela Obrada Tanja Buzina i čestitala kolegama na vrijednom radu.

Dr. sc. Lobel Machala, koordinator izrade hrvatskih nacionalnih tekućih bibliografija, istaknuo je važnost kvalitete bibliografskih zapisa kao podloge za razvoj nacionalnog bibliografskog središta koje pruža podršku razvoju hrvatskog nakladništva te omogućuje dijeljenje i preuzimanje bibliografskih zapisa između knjižnica u hrvatskom knjižničnom sustavu.

Doseg od milijun bibliografskih zapisa značajan je jer je simbol dugogodišnjeg ulaganja u razvoj informatizacije, automatizacije i digitalizacije Knjižnice te usmjerenja prema njezinoj digitalnoj transformaciji koja je počela početkom 80-ih godina nabavkom prvog računala Knjižnice UNIVAC V77-612, rekla je dr. sc. Dijana Machala, knjižničarska savjetnica za knjižnični informacijski sustav u NSK.

Čestitke je uputila i glavna ravnateljica NSK dr. sc. Tatijana Petrić rekavši kako je milijunti bibliografski zapis poticaj da se još bržim tempom nastavi dalje. Nadamo se da će se do sljedećeg milijuna doći u kraćem vremenskog razdoblju te da ćemo u skoroj budućnosti imati svu građu online. Istaknula je i kako su temeljne djelatnosti Knjižnice poput bibliografskih zapisa značajne i za promociju svega vrijednog što Knjižnica ima, kako u zemlji tako i u svijetu.

Obilježavanju milijuntog bibliografskog zapisa u katalogu NSK prisustvovala je prof. dr. sc. Aleksandra Horvat, koja je zaslužna za obrazovanje brojnih generacija katalogizatora i stručnjaka u području bibliografske organizacije i kontrole.

Ovaj milijunti unos jedinstvenog prikaza i opisa određenog sadržaja u bibliografske baze podataka koji sadrži podatke i elemente potrebne za identifikaciju i pretraživanjem kao i dodatne postojeće informacije samo je jedan od nekoliko milijuna zapisa koji postoje u bazama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i njezinih suradničkih ustanova, a na kojima svakodnevno rade knjižničari svih generacija kako bi korisnicima Knjižnice i široj javnosti omogućili brže, jednostavnije i lakše pretraživanje i pristup najrelevantnijoj građi.

Pojedinosti o informatizaciji u NSK.