Svečanost obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2018.

Objavljeno 21.2.2018.

Svečanost obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održat će se u četvrtak 22. veljače 2018. godine u 12 sati u glavnome predvorju Knjižnice.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić u svojem će se izlaganju osvrnti na brojne projekte ostvarene tijekom 2017. godine.

Na početku svečanosti pozdravnim će se govorima nazočnima obratiti:

– dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu
– akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
– dr. sc. Branka Ramljak, državna tajnica, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske
– dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske
– dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Republike Hrvatske
– dr. sc. Renata Margaretić Urlić, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske.

Na svečanome obilježavanju Dana Knjižnice proglasit će se i dobitnik/ca Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2017. godinu koja se dodjeljuje za poseban doprinos knjižničarskoj struci.

Svečano obilježavanje Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svojim će glazbenim nastupom uveličati Elis Lovrić.

U tjednu u kojem obilježavamo Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu vrata Knjižnice otvaramo svakomu posjetitelju, u želji da mu pokažemo blaga nacionalne baštine. Dani otvorenih vrata NSK 2018., koji se ove godine održavaju od 20. do 21. veljače 2018. godine, prigoda su da svoj predani rad na očuvanju vrijednosti iz knjižničnih fondova te nastojanja da se potvrdimo kao središnja informacijska točka u hrvatskome društvu predstavimo široj javnosti.

Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata posjetiteljima je omogućen obilazak Knjižnice pod stručnim vodstvom u 10, 12, 14 i 16 sati. Obilazak uključuje posjet zbirkama građe posebne vrste Zbirci rukopisa i starih knjiga, Zbirci muzikalija i audiomaterijala, Grafičkoj zbirci te Zbirci zemljopisnih karata i atlasa. Osim spomenutih zbiraka, posjetitelji će moći posjetiti čitaonice s otvorenim pristupom građi, Čitaonicu periodike, Zbirku knjižnične građe o Domovinskom ratu, Zbirku inozemne Croatice, Zbirku službenih publikacija, Odjel Zaštitna snimanja i izrada preslika te Zatvoreno spremište.