Svečano otvorenje izložbe „Otkrivanje Hölderlina“

Objavljeno 6.7.2015.

Otkrivanje Hölderlina naziv je izložbe posvećene životu i radu njemačkoga pjesnika Johanna Christiana Friedricha Hölderlina koja će 7. srpnja 2015. u 12 sati biti svečano otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Izložba je pripremljena u sklopu bogate bilateralne kulturne suradnje Mješovite komisije između Republike Hrvatske i Baden-Württemberga u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Virtemberške pokrajinske knjižnice u Stuttgartu te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Virtemberška pokrajinska knjižnica u Stuttgartu posjeduje najveći broj Hölderlinovih djela okupljenih u zbirku Arhiv Hölderlin, koju promiče i približava širokomu krugu korisnika organiziranjem tematskih izložaba. Ovom izložbom bit će predstavljene knjige i druge publikacije, nekoliko rukopisa i umjetničkih djela te ostala građa kojom se prikazuje vrijednost Hölderlina, kao i trag koji su njegova djela ostavila u književnosti i ostalim umjetnostima, od glazbe, preko likovne umjetnosti, do filma.

Posjetiteljima svečanoga otvorenja izložbe pozdravne će riječi uputiti Dunja Seiter-Šverko, vršiteljica dužnosti glavnoga ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, i dr. Joerg Ennen, voditelj arhiva Hölderlin u Virtemberškoj pokrajinskoj knjižnici. Izložbu će predstaviti njezina autorica dr. Ute Oelman iz Virtemberške pokrajinske knjižnice, a otvorit će je Berislav Šipuš, ministar kulture Republike Hrvatske.

Svečano će otvorenje svojim izvedbama upotpuniti glazbenici iz Bavarske Karl Albrecht Bobbi Fischer na klaviru i Veit Hübner na kontrabasu.

Izložba je otvorena do 21. srpnja 2015. godine.