Svečano otvorena izložba „Books, Directions, Audiences“ u NSK

Objavljeno 5.7.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 3. srpnja 2018. godine svečano je otvorena gostujuća izložba Books, Directions, Audiences (Knjige, smjerovi, publika) Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod kojoj je svrha predstaviti hrvatskoj javnosti svoj vrijedan fond u Godini europske kulturne baštine. Izložbu je otvorila Tanya Dimitrova, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, a svi zainteresirani mogu je pogledati do 20. srpnja 2018. godine.

Na svečanome otvorenju izložbe prigodnim obraćanjima uzvanike su pozdravile dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, i Antoaneta Totomanova, zamjenica ravnateljice Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod.

O izložbi koja predstavlja vrijednu građu iz zbirki triju odjela Nacionalne knjižnice Republike Bugarske, kao što su Rukopisi i stare tiskane knjige, Orijentalna zbirka te Bugarski povijesni arhivi, govorila je dr. sc. Boyana Mincheva, arhivistkinja u odjelu Rukopisi i stare tiskane knjige Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod.

Svečanomu otvorenju izložbe nazočile su i Mihaela Majcen-Marinić, izaslanica ministrice kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, mr. sc. Katarina Milković, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Diana Glasnova, tajnica Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj i dr.

Program svečanoga otvorenja izložbe glazbenim izvedbama bugarskih narodnih pjesama obogatile su članice vokalnog trija Zorja.

Izložba Books, Directions, Audiences održava se u sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj i Hrvatsko-bugarskim društvom te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Konferencije ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica – CENL.

Dan nakon svečanoga otvorenja izložbe 4. srpnja 2018. godine predstavnice Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod, Antoaneta Totomanova, dr. sc. Boyana Mincheva i Maria Karshiyska, stručnjakinja za međunarodne odnose Nacionalne knjižnice Republike Bugarske sastale su se s dr. sc. Tatijanom Petrić i Jasenkom Zajec, savjetnicom za međunarodne odnose NSK kako bi razgovarale o daljnjoj suradnji dviju nacionalnih knjižnica i nastavku učvršćivanja te zajedničke promidžbe višestoljetne povezanosti i kulturne suradnje Bugarske i Hrvatske. Nakon sastanka uz vodstvo Amelije Kovačević, djelatnice Odjela Korisničke službe NSK, predstavnice Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod obišle su Nacionalnu i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kako bi se podrobnije upoznale s njezinim radom, osobito radom Odjela Posebne zbirke NSK u sklopu kojega djeluju Zbirka rukopisa i starih knjiga, Grafička zbirka, Zbirka zemljovida i atlasa i Zbirka muzikalija i audiomaterijala.