Svečano obilježena 25. obljetnica hrvatskoga članstva u Ujedinjenim narodima

Objavljeno 23.5.2017.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u ponedjeljak 22. svibnja 2017. godine obilježena je 25. obljetnica primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda. Skupu su nazočili brojni inozemni i hrvatski uglednici, predstavnici Vlade, Sabora i Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

U ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu sudionike Skupa pozdravila je njezina glavna ravnateljica dr. sc. Tatijana Petrić. Okupljenima su se obratili i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja govornika sudionici Skupa pozvani su na otvorenje izložbe 25. godina Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima. Svečanost je uveličao Mali zabavni orkestar Hrvatske ratne mornarice.

U povodu 25. obljetnice hrvatskoga članstva u Ujedinjene narode Hrvatska pošta izdala je prigodnu poštansku marku s motivom crvenih kvadratića – simbolom Republike Hrvatske i logotipom Ujedinjenih naroda, dok je Hrvatska narodna banka pustila u optjecaj novu prigodnu kovanicu od 25 kuna s motivom slagalice u obliku slova H i logotipom Ujedinjenih naroda.

Obilježavanjem 25. obljetnice prisjećamo se puta koji je Republika Hrvatska prošla od svoje samostalnosti, zemlje koja je primala pomoć UN-a do suverene države, aktivne članice, koja ravnopravno sudjeluje u radu brojnih tijela – poput Vijeća sigurnosti, Gospodarskoga i socijalnoga vijeća, Komisije za izgradnju mira, a trenutačno je članica Vijeća za ljudska prava.