Svečano obilježavanje Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2017.

Objavljeno 21.2.2017.

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Za­grebu obilježava se 22. veljače. Na taj je dan, 1483. godine, svega 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove četrdesetdvoredne Biblije, svjetlo dana ugledala prva hrvatska tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora. Riječ je o prvome misalu u Europi koji nije otisnut latinicom, a svjedoči o društvenome, gospodarskome, kulturnome i intelektualnome potencijalu Hrvata u drugoj polovici XV. stoljeća. Kao logotip Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu odabrano je slovo uglate glagoljice Iže (transliterirano latiničko „i“), a preuzeto je upravo iz Misala, najstarije inkunabule na hrvatskome jeziku.

Svečanost obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, uz 410. obljetnicu njezina utemeljenja, održat će se u srijedu 22. veljače 2017. godine u 12 sati.

Uz prigodno izlaganje glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijane Petrić, na svečanome obilježavanju Dana Knjižnice proglasit će se i ovogodišnji dobitnik Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja se dodjeljuje za poseban doprinos knjižničarskoj struci.