Svečano „lansiranje“ Noći knjige 2018.

Objavljeno 19.4.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u ponedjeljak 23. travnja 2018. godine u 12 sati bit će svečano otvorenje Noći knjige 2018.

Na svečanome otvorenju bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koju je za Noć knjige proveo Centar za istraživanje tržišta – GfK u ožujku 2018. godine. Istraživanje će donijeti podatke o tome koliko Hrvati čitaju, posuđuju i kupuju knjige te zanimaju li ih one uopće.

U sklopu svečanoga otvorenja Noći knjige 2018. otvorit će se i izložba pripremljena u sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“ pod nazivom Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?! U ime organizatora, Hrvatskoga knjižničarskog društva, izložbu će predstaviti njezina autorica Željka Miščin. Svrha je izložbe istaknuti primjenu Ugovora iz Marakeša u Republici Hrvatskoj za osobe koje su slijepe i slabovidne te za one koje imaju teškoće u čitanju standardnoga (crnoga) tiska. Suorganizatori su izložbe Hrvatska knjižnica za slijepe i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Rezultate likovnoga natječaja Ubaci knjigu u vremenski stroj! predstavit će Vanja Jurilj, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara, koja će uručiti nagrade laureatima. Natječaj je organiziran za djecu osnovnih i srednjih škola sa svrhom da se dozna kako mladi vide knjigu i čitatelje budućnosti, kako zamišljaju interakciju s knjigom i prostore u kojima će se ona odvijati.

Članovi Organizacijskoga tima Noći knjige javnost će upoznati i s projektom Prijatelj knjige. Njime se želi skrenuti pozornost i na one kojima rad s knjigom nije glavna djelatnost, ali svojim aktivnostima promiču knjigu i čitanje. Prema jasnim mjerilima takvi klubovi, kafići, restorani, hoteli i dr. dobit će posebno oblikovanu, dvojezičnu oznaku (naljepnicu) koja će sugerirati da je to mjesto prijatelj knjige (eng: Book Friendly), mjesto na kojemu posjetitelj može uživati u čitanju, bilo da mu se štivo nudi na polici s knjigama, bilo da ih donosi sam.

Posjetitelje će razveseliti i raketa od knjiga, instalacija koja se gradi u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, sa željom da se i na simboličnoj razini poruči kako budućnost bez knjige ne dolazi u obzir.

Ovogodišnja Noć knjige bilježi rekordan broj programa, kao i gradova i mjesta uključenih u manifestaciju. Tako će se ova manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje održati u 284 grada i mjesta širom zemlje, a više od 625 sudionika knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, instituta, kulturnih centara, bolnica, muzeja, udruga pisaca i ljubitelja knjige, pripremilo je više od 1130 različitih programa i prodajnih akcija. Ovogodišnja je zanimljivost da se u program Noći knjige uključio i velik broj škola, pa će se ona održati u 188 osnovnih škola, 26 vrtića te u mnogim srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama.

Tema je Noći knjige 2018. Budućnost knjige, a organizatori su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, a ove im se godine pridružila i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Videozapisi o Noći knjige 2018.

Više pojedinosti o Noći knjige 2018.

Programska knjižica Noć knjige 2018.