Sudionici konferencije BETH posjetili su Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu

Objavljeno 14.9.2017.

Sudionici konferencije Europskoga društva teoloških knjižnica (BETH) 11. rujna 2017. godine posjetili su Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu.

Nakon stručnoga obilaska Knjižnice sudionicima je predstavljen rad Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u području digitalizacije te suradnje s Europeanom. Dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, knjižničarska savjetnica za razvoj digitalne knjižnice u Hrvatskome zavodu za knjižničarstvo NSK, održala je izlaganje pod nazivom Digital Collections Portal of the National and University Library in Zagreb u kojem je dala pregled aktivnosti NSK povezane s izgradnjom digitalne knjižnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a Jasenka Zajec, savjetnica za međunarodnu suradnju NSK, u svojem je izlaganju How to Include Your Material into Europeana: the Case of the CSEEE project opisala načine na koje se knjižnice i druge baštine ustanove mogu uključiti u rad Europeane te predstavila suradnju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Europeane, s posebnim osvrtom na projekt Zbirke južne i istočne Europe u Europeani (Collections of South and Eastern Europe in Europeana – CSEEE), koji je NSK ostvarila u suradnji s Europskom knjižnicom i Europeanom.

Četrdeset i šesti međunarodni skup Europskoga društva teoloških knjižnica (BETH) održao se od 9. do 13. rujna u Zagrebu, u prostorijama Nadbiskupskoga pastoralnog instituta na Kaptolu.

BETH je ekumensko udruženje europskih teoloških i crkvenih knjižničarskih društava koje djeluje od 1961. godine i predstavlja gotovo 1500 različitih vrsta vjerskih knjižnica. Svrha mu je poticati razvoj i suradnju ovih starih i značajnih knjižnica te čuvanje bogate kulturne baštine koja se u njima nalazi. Svake godine BETH organizira skup u nekoj od europskih zemalja na kojem se razmjenjuju informacije i znanja, vode rasprave i donose odluke o zajedničkim projektima.

Tema je ovogodišnjega skupa u Zagrebu bila Digitalizacija u europskim teološkim knjižnicama.