Sedam godina prijateljstva na Facebooku

Objavljeno 30.3.2017.

„Društvene mreže predstavljaju digitalni odraz onoga što ljudi čine: povezujemo se i dijelimo.”
Jeremiah Owyang

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružila se prije sedam godina, odnosno 1. travnja 2010. godine, tada najvećoj društvenoj mreži Facebook. Nakon sedam godina aktivnoga poslovanja na Facebooku Knjižnicu 2017. godine prati 9510 korisnika.

Godine 2010. društvena mreža Facebook okupljala je približno 400 milijuna korisnika širom svijeta, a u Hrvatskoj nešto više od 1 100 000 korisnika, te je posjećenošću premašila i najposjećeniji Google. Iste je godine po uzoru na ugledne svjetske knjižnice, kao što su Britanska knjižnica, Nacionalna knjižnica Australije i Kongresna knjižnica, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odlučila odgovoriti izazovima društvenih mreža koje su ponudile nove mogućnosti  poslovanja te izravniji i aktivniji način komuniciranja sa sve većom i zahtjevnijom korisničkom zajednicom.

Djelatnosti, usluge, građa koju čuva u svojim fondovima, novi projekti i zbivanja u Knjižnici, kao i novosti iz područja knjižničarstva i informacijskih znanosti te zanimljivosti iz kulture i znanosti širom svijeta, teme su koje se svakodnevno u obliku teksta, slika, galerija fotografija i videozapisa objavljuju na stranici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na Facebooku.

Mogućnost izražavanja mišljenja o objavljenim sadržajima, njihovo dijeljenje, komentiranje, ali i stvaranje, kao i međusobno komuniciranje korisnika u sklopu društvene mreže, stvorilo je tijekom godina dodatnu vrijednost u poslovanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u mrežnome okruženju.

Radi povećanja svoje vidljivosti i zajednice korisnika te dodatne promidžbe poslanja, djelatnosti, građe, usluga i proizvoda, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu otvorila je nakon 2010. godine  profile i na drugim društvenim mrežama kao što su Twitter, YouTube, Pinterset i LinkedIn, čime se uvrstila među Web 2.0 nacionalne knjižnice u svijetu.
Do kraja 2016. godine Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu na društvenim mrežama pratilo je 10 337 prijavljenih korisnika.

Želja je Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu biti tamo gdje su njezini korisnici te ih poziva praćenje na društvenim mrežama i nadalje.

Zahvaljujemo prijateljima i korisnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na Facebooku na odanosti i dosadašnjem aktivnom sudjelovanju, a nove korisnike pozivamo da nam se pridruže!