Rukopisi, knjige i kodeksi židovske zajednice iz Hrvatske bit će popisani

Objavljeno 30.7.2013.

Knjige, rukopisi i kodeksi nastali na hebrejskome i drugim židovskim jezicima koji se čuvaju u hrvatskim arhivima i knjižnicama bit će popisani u sklopu projekta u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Nacionalne knjižnice Izraela i organizacije za obeštećivanje Židova stradalih u Holokaustu (Conference on Jewish Material Claims Against Germany).

Prvi sastanak vezan uz ovaj projekt, koji će započeti u rujnu ove godine, održan je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ugledne goste, dr. Aviada Stollmana iz Nacionalne knjižnice Izraela i dr. Wesleya A. Fishera iz organizacije Conference on Jewish Material Claims Against Germany, primile su glavna ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko, voditeljica Odsjeka za pohranu i zaštitu Dragica Krstić, suradnica za međunarodnu suradnju Nela Marasović i voditeljica Odjela za obradu Tanja Buzina.

Razgovaralo se o načinima na koje će stručnjaci NSK i ovih dviju ustanova krenuti u provedbu ovoga zahtjevnog projekta. Nakon sastanka za cijenjene je goste organizirano razgledavanje Knjižnice uz stručno vodstvo.