Razglednice iz fonda Grafičke zbirke NSK: hrvatski gradovi – Zagreb

Objavljeno 7.4.2017.

Pozdravljajući vas iz Zagreba, valjalo bi da prvo zajednički zaključimo kako je Zagreb upravo s razglednica, Zagreb kakav bismo željeli, Zagreb naših snova.

(Zvonimir Milčec – Pozdrav iz Zagreba)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odabrala je 13 starih razglednica s početka 20. stoljeća iz fonda Grafičke zbirke NSK. Motivi na razglednicama uključuju Trg bana Josipa Jelačića, Katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava na Kaptolu glasovitog arhitekta Hermana Bolléa iz 1906. godine, staru zgradu Glavne pošte iz 1904. godine, zgradu Kraljevske sveučilišne knjižnice na Marulićevu trgu, remek-djelo arhitekta Rudolfa Lubynskoga i drugih hrvatskih umjetnika iz 1913. godine, zgradu Rudolfove vojarne iz 1886. godine, Tomislavov dom na Sljemenu hrvatskog arhitekta Stjepana Planića iz 1937. godine te drugih znamenitosti.

Prema riječima hrvatskog književnika Zvonimira Milčeca iz knjige Pozdrav iz Zagreba kako je „…razglednica je, dakle, mali format velike ljubavi prema gradu …“, valja istaknuti kako su se prve razglednice započele objavljivati u Beču 1870-ih. Kvalitetnija reprodukcijska tehnika i razvoj fotografije pridonijeli su u XX. st. procvatu industrijske proizvodnje razglednica, koje su danas tražene kao suvenir i predmet kolekcionarskih zbirki.

U Albumu Stare razglednice iz fonda Grafičke zbirke NSK: hrvatski gradovi – Zagreb koji je dostupan na društvenoj mreži Pinterest, dosad su objavljene i druge razglednice s motivima grada Zagreba. Zbirka digiraliziranih starih razglednica Zagreba iz fonda Grafičke zbirke NSK dostupna je u sklopu portala Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Rodni grad je, zapravo mnoštvo šarenih razglednica koje cijelog života šaljemo sami sebi. I dokle god budeš živio u tom gradu i s njim, dotle će se uvijek nalaziti još jedna, i još jedna razglednica koju ćeš poželjeti poslati ili primiti.

Zvonimir Milčec