Prvi Mediteranski festival knjige

Objavljeno 4.5.2017.

Prvi Mediteranski festival knjige započeo je u srijedu 3. svibnja u Splitu. Organizator je Festivala Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, a za posjetitelje će biti otvoren do 7. svibnja 2017. godine. U velikoj dvorani splitskoga sportskog centra Gripe svoja će izdanja predstaviti više od 60 nakladnika, s približno 10 000 novih naslova inozemnih i hrvatskih autora.

Na svečanom otvorenju Festivala pozdravne govore održali su predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Mišo Nejašmić, pročelnik za kulturu grada Splita Siniša Kuko te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je na simboličan način otvorila Festival, istaknuvši kako on crpi nadahnuće iz zagrebačkoga Interlibera u komercijalnome pogledu te pulskoga sajma Sa(n)jam knjige u Istri u programskome smislu. Naglasila je i kako je riječ o bitnome događanju i zbog njegove mediteranske dimenzije. Kreativna direktorica Unex grupe Iva Babaja objasnila je na čem je utemeljen vizualni identitet Mediteranskoga festivala knjige. Otvorenju Festivala nazočili su i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i djelatnici Knjižnice. Otvorenje je moderirala glumica Arijana Čulina.

U sklopu Mediteranskoga festivala knjige održat će se mnoštvo rasprava, panela, razgovora s autorima, kao i premijernih predstavljanja novih naslova hrvatskih i inozemnih pisaca. Težište će biti na autorima iz Splita i Dalmacije, čija djela obuhvaćaju temu Mediterana. Festival će obuhvatiti i programe, kao što su: Mudri Libri, Bellatristika, Mediteranski Brevijar, Mare Nostrum, Med i teran te dječji program Kolibrić. Ulaz je na Festival, kao i na sva događanja, besplatan.

Više pojedinosti o Mediteranskome festivalu knjige.