Projekcija dokumentarno-igranoga filma „Glas iz ratnoga Dubrovnika 1991.“

Objavljeno 12.2.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15. veljače 2018. godine u 13 sati u seminarskoj dvorani na polukatu Knjižnice održat će se projekcija dokumentarno-igranoga filma Glas iz ratnoga Dubrovnika 1991.

Film, prvi iz serijala o civilnoj obrani Grada, otkriva dokumente objavljivane u Glasu iz Dubrovnika. Ti su dokumenti  zrcalo stvarnoga stanja u Dubrovniku koji je strašno napadan i razaran zadnja četiri mjeseca 1991. godine.

Film se temelji na ratnome autorskom pismu Alojzija Prosolija koji je osmislio na početku Domovinskoga rata u Zagrebu, gdje je i prvi put primijenjen, a potom i u Dubrovniku, u Glasu iz Dubrovnika. Te novine, tiskane na dvije stranice, objavljivane su od 8. listopada 1991. do 5. ožujka 1992. godine, a služile su kako bi se objavljivali dokumenti koji će, kao podaci, jednoga dana biti pravo blago (11. listopada 1991.). Ti su dokumenti neiscrpan, istinski i neokaljan izvor istine o Gradu koji se prvi put pojavljuje u filmskoj tehnici.

Na projekciji će sudjelovati autorski tim producent Krešimir Renzo Prosoli, projektni menadžer Višeslav Paolo Prosoli, redatelj Alojzije Prosoli, glumci Robert Kurbaša i Šiško Majcen Horvat, suscenaristica Tomislava Pia Vajs, snimatelji Ivan Anić i Josip Matić, montažer Borna Buljević, Andro Vlahušić iz Ureda Konvoja Libertas, dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek s Odjela za znanost i film Udruge Prosoli – Sveta glazba i prof. art. Mario Penzar s Odjela za glazbu Udruge Prosoli – Sveta glazba.

Predstavljanje dokumentarno-igranoga filma Glas iz ratnoga Dubrovnika 1991. vodit će Tomica Vrbanc, voditelj Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu.

Autor je naslovne fotografije umjetnički fotograf Željko Šoletić.