Rok za potpisivanje europske inicijative za reformu zakona o autorskim pravima u svrhu unapređenja obrazovanja produljen do 1. lipnja 2017.

Objavljeno 17.5.2017.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, kao potpisnica inicijative europskog udruženja COMMUNIA za reformu zakona o autorskim pravima u svrhu unapređenja obrazovanja, poziva predstavnike svih knjižnica i knjižničarskih društava, kao i predstavnike svih ostalih baštinskih ustanova čija djelatnost uključuje i onu obrazovnu, da podrže ovu kampanju potpisivanjem peticije Let’s make copyright right. For education.

Rok za potpisivanje produljen je do 1. lipnja 2017., a među izvornim potpisnicama ove inicijative su i vodeće svjetske knjižničarske ustanove i udruženja kao što su Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova (IFLA), Udruga europskih znanstvenih knjižnica (LIBER), Europska digitalna knjižnica Europeana, Europski ured za knjižnične, informacijske i dokumentacijske usluge (EBLIDA) i organizacija Elektroničke informacije za knjižnice (EIFL).

Navedena reforma traži se s ciljem unapređenja obrazovanja i obrazovnih procesa te njihovog usklađivanja s napretkom digitalnih tehnologija, kao i sa zahtjevima i mogućnostima rastućeg internetskog okruženja, a u povezanosti s nedovoljno obuhvatnim prijedlogom Europske komisije o izmjenama zakona o autorskim pravima o kojima će se u Europskom parlamentu glasati krajem 2017. godine.

Saznajte više pojedinosti o ovoj inicijativi.