Predstavnici Kosova posjetili Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu

Objavljeno 21.11.2016.

Predstavnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice Kosova, Ministarstva kulture, mladeži i sporta Republike Kosova te Vlade Republike Kosova od 16. do 18. studenoga 2016. godine boravili su u radnome posjetu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U posjetu su bili IT stručnjaci, i to Ramush Zeka, Genc Haxhiu i Liridon Zekaj iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice Kosova, Shkelzen Nuza i Miftar Latif iz Ministarstva kulture, mladeži i sporta Republike Kosova te Bardh Kozmaqi iz Vlade Republike Kosova.

Tijekom radnoga posjeta sastali su se dr. sc. Dijanom Machalom, knjižničarskom savjetnicom za knjižnično-informacijski sustav, Tanjom Buzinom, rukovoditeljicom Odjela Obrada, Markom Oreškovićem, rukovoditeljem Odjela Informacijske tehnologije, te s Renatom Petrušić iz Centra za razvoj Hrvatske digitalne knjižnice.

Svoj su radni posjet završili razgledavanjem procesa digitalizacije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te sudjelovanjem na drugome ovogodišnjem ciklusu redovite izobrazbe za rad u integriranome knjižničnom sustavu. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira redoviti godišnji program izobrazbe za rad u nacionalnome knjižnično-informacijskom sustavu BUKI. Kao središnja knjižnica sustava osigurava stručnu, tehničku i administrativnu podršku radu svih članica sustava, u sklopu koje i redovitu izobrazbu za rad u zajedničkome knjižničnom programu.

Radni posjet predstavnika s Kosova nastavak je dugogodišnje suradnje dviju nacionalnih knjižnica. Bila je to prigoda da se djelatnici IT odjela s Kosova upoznaju s načinom obrade građe te korištenjem integriranoga knjižničnog sustava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, čiji su djelatnici svoje znanje i iskustvo rado podijelili.