Predstavnice NSK na Svjetskome knjižničarskom i informacijskome kongresu Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova 2018. godine

Objavljeno 6.9.2018.

Svjetski knjižničarski i informacijski kongres Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova, IFLA WLIC 2018, zajedno sa 84. generalnom skupštinom IFLA-e, održan je od 24. do 30. kolovoza 2018. godine u Kuala Lumpuru, glavnome gradu Malezije. Predstavnice Hrvatske na Skupu bile su Dragana Koljenik i Ana Vukadin, predstavnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Davorka Pšenica, Marijana Mišetić i Blaženka Peradenić-Kotur, predstavnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, Marija Šimunović, predstavnica Zagrebačkoga knjižničarskog društva, Edita Bačić, predstavnica Knjižnice Pravnoga fakulteta u Splitu, te Višnja Cej i Nika Čabrić, predstavnice Knjižnica grada Zagreba.

Temom kongresa, Mijenjajmo knjižnice, mijenjajmo društva (Transform Libraries, Transform Societies), željelo se skrenuti pozornost na središnju ulogu knjižnica u razvoju i poboljšanju društva u cjelini, od razine lokalnih zajednica, preko nacionalne razine, pa sve do one sveopće. Konferencija je okupila više od 3500 sudionika iz više od 110 zemalja koji su imali priliku sudjelovati na više od 250 otvorenih sesija, pogledati 120 posterskih izlaganja i poslušati 600 izlagača. Pod geslom Inform, Reform, Transform, tjedan u kojem se održala konferencija obilježen je učenjem, promišljanjima, raspravama i nadahnućem. U skladu s IFLA-inim naporima za većom inkluzivnošću, ove godine kongres je pratilo i više od 100 000 gledatelja iz cijeloga svijeta preko prijenosa uživo odabranih dijelova kongresa.

U sklopu kongresa, u sesiji Expand your reach in a digital World: How to be in a 1000 places all the time, IFLA-ine sekcije za Menadžment i marketing, predstavnica NSK Dragana Koljenik održala je izlaganje o projektu i mobilnoj aplikaciji Pozdrav iz Zagreba (Greetings from Zagreb) za koji je sljedeći dan primila nagradu IFLA BibLibre International Marketing Award.

Predstavnica NSK dr. sc. Ana Vukadin sudjelovala je na kongresu na radnim sastancima Grupe za pregled bibliografskih konceptualnih modela (BCM Review Group) i Tehničkoga pododbora za povezane podatke (LIDATEC). Obje su grupe podređene IFLA-inu Odboru za standarde (Committee on Standards) i sudjeluju u razvoju bibliografskih normi namijenjenih uporabi u suvremenu mrežnom okruženju.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu na kongresu je predstavljena i projektom Zeleni festival, koji je 2017. godine organizirala u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, a koji je osvojio četvrto mjesto u natjecanju za IFLA-inu nagradu Zelena knjižnica (Green Library).

Malezija, dom za 32 milijuna ljudi, bila je uspješan domaćin. Obilježava je miran suživot nacionalnosti, kultura, religija i jezika, među kojima je 137 živućih jezika. Takvo raznoliko društvo stvara i raznoliku sliku na užarenim ulicama glavnoga grada Kuala Lumpura koji svojom kakofonijom boja, zvukova, mirisa i slika podsjeća da je čovjek daleko od svega mu poznatoga.

Suvremeni Malezijici okrenuti su budućnosti, zajedništvu, gospodarskomu i tehnološkomu napretku zemlje te konceptima koji su utjelovljeni u najvišim blizanskim neboderima na svijetu, tornjevima Petronas, koji su visoki 451,9 metara i imaju 88 katova.

Kako je konferencija IFLA WLIC 2018 bila dočekana u Maleziji, najbolje govori podatak da se malezijski premijer obratio sudionicima kongresa na svečanu otvorenju te kako je Malezijska pošta u čast održavanja Konferencije izdala posebnu IFLA WLIC 2018 poštansku marku.