Predstavnice NSK na 6. sastanku ravnatelja nacionalnih knjižnica jugoistočne Europe

Objavljeno 14.11.2017.

Predstavnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu sudjelovale su na 6. sastanku ravnatelja nacionalnih knjižnica jugoistočne Europe koji se održao 8. i 9. studenoga 2017. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Sv. Kliment Ohridski u Skoplju. Na sastanku su sudjelovali predstavnici osam nacionalnih knjižnica te tri stručnjaka u području digitalizacije građe.

U ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu sastanku su nazočile glavna ravnateljica Knjižnice dr. sc. Tatijana Petrić i dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, knjižničarska savjetnica za razvoj digitalne knjižnice.

Tijekom sastanka razgovaralo se o mogućnostima provedbe suradničkih projekata u području digitalizacije građe i zaštite kulturne baštine te su svi sudionici predstavili postignuća svojih knjižnica u ovome području ostvarena od prethodnoga sastanaka.

Predstavnice NSK govorile su o rezultatima programa i projekata digitalizacije i razvoja digitalne knjižnice NSK i portala Digitalne zbirke NSK, s osobitim naglaskom na suradničke projekte u kojima Knjižnica djeluje kao jedna od ustanova sudionica ili ih je glavni nositelj, primjerice Znameniti.hr, Hrvatska glagoljica, Incunabula Croatica te brojne virtualne izložbe.

Dogovorena su područja za buduću suradnju, koja će, ponajprije, biti usmjerena na projekte okupljanja građe, ali i na razmjenu iskustava te suradnju u prijavljivanju projekata.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Sv. Kliment Ohridski u povodu ovoga okupljanja organizirana je i prigodna izložba starih rukopisa iz njezina fonda koju je otvorio makedonski ministar kulture Robert Alagjozovski.