Predstavnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na 32. sastanku CENL-a

Objavljeno 8.6.2018.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i savjetnica za međunarodnu suradnju NSK Jasenka Zajec sudjelovale su na 32. općem godišnjem sastanku Konferencije ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica (Conference of European National Librarians – CENL), održanome u prostorima Islandskoga sveučilišta na poziv i u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice Islanda 4. i 5. lipnja 2018. godine. Na sastanku su sudjelovali predstavnici 30 europskih nacionalnih knjižnica.

Izlaganje pod nazivom Glagoljica.hr – Glagolitic Script Portal održano je u sklopu plenarnoga programa. Predstavljen je portal Glagoljica.hr s naglaskom na budući razvoj i moguću suradnju s nacionalnim knjižnicama Europe. Suradnički portal okuplja na jednome mjestu glagoljsku baštinu pohranjenu u brojnim ustanovama u Hrvatskoj i Europi, kao i druge obavijesne izvore poput prijepisa, stručnih i znanstvenih radova i dr.

U sklopu redovitih tema općega godišnjeg sastanka prihvaćena su godišnja izvješća CENL-a i radnih grupa te je raspravljano o strategiji CENL-a za razdoblje od 2018. do 2020. godine. U sklopu predstavljanja suradničkih programa prikazana je izložba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod nazivom Book Art in Croatia koja je bila postavljena  u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani u Sloveniji od 5. do 19. ožujka 2018. godine, dijelom i uz novčanu potporu CENL-a. Za sudionike sastanka organiziran je posjet Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Islanda uz stručno vodstvo.

CENL je zaklada koja okuplja ravnatelje nacionalnih knjižnica iz zemalja članica Europske unije i Vijeća Europe te trenutačno broji 49 članova iz 46 europskih zemalja. Njezina je svrha jačanje suradnje te promicanje uloge i zanimanja europskih nacionalnih knjižnica koje čuvaju vrijednu kulturnu baštinu.