Predstavnica NSK sudjelovala na godišnjim sastancima ISSN, ISBN i ISMN identifikacijskih sustava

Objavljeno 22.10.2018.

Koordinatorica ureda za identifikatore Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mr. sc. Danijela Getliher sudjelovala je na godišnjem sastanku koordinatora nacionalnih ureda za ISSN održanome od 17. do 21. rujna 2018. u Kongresnoj knjižnici u Washingtonu te na godišnjim sastancima koordinatora nacionalnih ureda za ISBN i ISMN koji su održani u hotelu Palace, Sliema, na Malti od 24. do 26. rujna 2018. godine u organizaciji Nacionalnoga vijeća za knjigu (National Book Council).

Sastanak koordinatora nacionalnih ureda za ISSN predvodila je direktorica Međunarodnoga ureda za ISSN Gaëlle Bequet, a sastanku je nazočilo 30 sudionika iz dvadeset četiriju nacionalnih ureda. Na sastanku se, uz redovita financijska i strategijska izvješća Međunarodnoga ISSN ureda, raspravljalo i donosilo odluke povezane s aktualnim temama, i to s naglaskom na funkcionalnost novoga portala i zatvaranje staroga, reviziji norme ISO 3297, redefiniranju pravila većih i manjih promjena naslova ISSN norme, projektima Međunarodnoga ISSN ureda, postupanju sa zahtjevima međunarodnih nakladnika i dr.

Na sastanku je održano i izlaganje o radu ISSN ureda za Hrvatsku, a posebna pozornost posvećena je prednostima objedinjenoga procesa ureda za identifikatore Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Osim specifičnosti radnoga procesa i statističkih podataka, sudionici su upoznati i s utemeljenjem Hrvatskoga ureda za DOI.

Sastanak koordinatora ISBN-a predvodio je predsjednik Međunarodnoga ureda za ISBN Ronald Schild. Sastanku je nazočilo 38 sudionika iz dvadeset triju nacionalnih ureda, dok je sastanku ISMN-a kojim je predsjedao predsjednik Međunarodnoga ureda ISMN-a Hartmut Walravens, nazočilo 36 sudionika iz 18 nacionalnih ureda. Osim predstavnika nacionalnih ureda, na sastancima su sudjelovali i predstavnici drugih organizacija poput International Publishers’ Association, European Union Organizations, International Information Content Industry association, CERLALC i dr. Koordinatorica Međunarodnoga ureda za ISMN Carolin Unger predstavila je iskustva rada s aplikacijom za registraciju brojeva ISMN Manager, a Cristopher Grech upoznao je nazočne s glazbenom industrijom na Malti.