Predstavljena pjesnička zbirka „Paralaksa“

Objavljeno 26.9.2017.

U prostoru Zavoda za umjetnički i znanstveni rad HAZU-a u Splitu u ponedjeljak 25. rujna 2017. godine predstavljena je pjesnička zbirka Paralaksa Ivane Čagalj, dobitnice Nagrade Anđelko Novaković za 2016. godinu. Zbirka je otisnuta u izdanju Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Književnoga krug Split.

Predstavljanje zbirke dio je programa Dvadeset i devete knjige Mediterana. O pjesništvu Ivane Čagalj govorili su Bratislav Lučin iz Književnoga kruga Split te Dobrila Zvonarek, urednica izdanja. Stihove Ivane Čagalj umjetnički je interpretirao glumac, kazališni redatelj i dramski pisac Trpimir Jurkić, ravnatelj Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu.

Ivana Čagalj rođena je 12. prosinca 1987. godine. Osnovnu školu završila je u Zagvozdu, a Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Imotskome. U Splitu je diplomirala anglistiku (prevoditeljski smjer) i kroatistiku (profesorski smjer) te se počela baviti prevođenjem, kao i lekturom tekstova za Književni krug Split i Školski vjesnik. Bila je glavna urednica dvaju brojeva studentskoga časopisa za književnost i kulturu The Split Mind, što joj je odškrinulo vrata hrvatske književne scene i ponukalo je na kreativno pisanje. U slobodno vrijeme svira u limenoj glazbi, a osim druženja s notama, drago joj je i druženje s riječima te, dakako, s djecom. Od školske godine 2013./2014. radi u kantonu Ticino na nastavnim mjestima: Bellinzona, Biasca, Lugano – Massagno i Ascona.

Više pojedinosti o pjesničkoj zbirci Paralaksa Ivane Čagalj možete pročitati u članku na Blogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.