Predstavljena knjiga „Zbirka Novak – Mappae Croaticae“ u NSK

Objavljeno 1.3.2018.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 28. veljače 2018. godine predstavljena je knjiga Zbirka Novak – Mappae Croaticae u Zbirci zemljovida i atlasa NSK.

Na početku svečanosti okupljene je pozdravila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić. Okupljenima su se obratili i recenzenti knjige prof. dr. sc. Miljenko Lapaine i prof. dr. sc. Borna Fuerst-Bjeliš. Prof. dr. sc. Miljenko Lapaine osvrnuo se na dugogodišnju suradnju s dr. Dragom Novakom, utemeljiteljem Zbirke Novak, istaknuvši kako je Drago Novak bio zaljubljenik u karte koje su prikazivale Hrvatsku ili neki njezin dio. Prof. dr. sc. Borna Fuerst-Bjeliš naglasila je kako je Zbirka Novak jedna od najvrjednijih kartografskih zbiraka starih karata hrvatskih zemalja.

O knjizi Zbirka Novak – Mappae Croaticae govorile su i njezine autorice. Dr. sc. Dubravka Mlinarić objasnila je kako je dr. Drago Novak karte prikupljao desetljećima te kako je želio da budu dostupne što širemu krugu ljudi. Koordinatorica Zbirke zemljovida i atlasa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i autorica knjige dr. sc. Mira Miletić Drder osvrnula se na bogatstvo građe koje je pristiglo u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu kada je pristigla Zbirka Novak. Istaknula je kako je Zbirka Novak digitalizirana i dostupna javnosti. Zahvalila je Zlati Novak zbog koje je Zbirka Novak svoj dom pronašla u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Knjiga se sastoji od dvaju glavnih dijelova. U prvome dijelu govori se o povijesti kartografije Hrvatske te njezinu utjecaju na nastanak Zbirke Novak. Drugi dio knjige sadrži katalog odabranih karata s ilustracijama i opisima te popis cjelokupne kartografske građe Zbirke Novak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Knjigu Zbirka Novak – Mappae Croaticae u Zbirci zemljovida i atlasa NSK objavila je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Ona pruža uvid u istraživačke interese utemeljitelja kartografske Zbirke Novak, dr. Drage Novaka, a istodobno je izbor reprezentativnih primjeraka starih karata iz Zbirke, koja je posmrtno, sukladno željama utemeljitelja, krajem 2012. godine darovana Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, odnosno Zbirci zemljovida i atlasa.