Predstavljena grafička mapa „Vile od grafike – Hommage Marinu Držiću 1567. – 2017.“

Objavljeno 5.12.2017.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 4. prosinca 2017. godine održano je predstavljanje grafičke mape Vile od grafike – Hommage Marinu Držiću 1567. – 2017.

Autorice predstavljene mape tri su hrvatske grafičarke – Nevenka Arbanas, Maja S. Franković i Zdenka Pozaić. Njezinim se objavljivanjem obilježava 450. obljetnica smrti Marina Držića.

Na početku predstavljanja okupljene je u ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pozdravila mr. sc. Tamara Ilić-Olujić, voditeljica Grafičke zbirke NSK, a zatim su se okupljenima obratili Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića, koji je ujedno i urednik grafičke mape, i Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti te autorica predgovora mape.

O mapi su govorile i njezine autorice. Zdenka Pozaić izrazila je zadovoljstvo što je mogla surađivati i izraditi grafičku mapu s tako uglednim grafičarkama. Maja S. Franković okupljenima je približila rad na motivima koje je prikazala u grafičkoj mapi. Objasnila je kako ih je bilo teško pronaći jer je Marin Držić djelovao pije gotovo pet stoljeća. Zatim se okupljenima obratila i Nevenka Arbanas.

Predstavljena grafička mapa sadrži 20 listova papira formata 50 x 35 cm. Na tri lista papira tehnikom dubokoga tiska u boji (akvatinta, bakropis u boji i suha igla) otisnute su grafike Nevenke Arbanas. Na tri lista papira tehnikom dubokoga tiska u boji (akvatinta, bakropis, reservage i suha igla) otisnute su grafike Maje S. Franković, a na tri lista papira tehnikom visokoga tiska u boji (linorez i drvorez u boji) otisnute su grafike Zdenke Pozaić. Na dva lista papira tehnikom ofseta otisnut je predgovor Ive Körbler na hrvatskome i engleskome jeziku, a na šest listova papira tehnikom ofseta otisnuti su životopisi Nevenke Arbanas, Maje S. Franković i Zdenke Pozaić na hrvatskome i engleskome jeziku. Na posebnome listu otisnuta je naslovna stranica, a na dva lista impresum na hrvatskome i engleskome jeziku.

Sve grafičke listove ručno su otisnule Nevenka Arbanas, Maja S. Franković i Zdenka Pozaić u svojim ateljeima te su svi označeni kao autorski otisci.