Predstavljen pretisak glagoljaške knjige „Misal hruacki“ Šimuna Kožičića Benje

Objavljeno 7.10.2016.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 6. listopada 2016. svečano je predstavljen pretisak glagoljaške knjige Šimuna Kožičića Benje iz 1531. godine Misal hruacki s translitercijom i komentarima.

Na početku svečanosti okupljene je pozdravila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Istaknula je kako se izvornik prema kojem je rađen pretisak čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i jedan je od sveukupno 15 primjeraka sačuvanih do danas, od kojih se još četiri nalaze u Hrvatskoj. Zahvalila je svim sudionicima koji su novčano potpomogli tiskanje ovoga vrijednog izdanja.

Nazočne su pozdravili i Senka Tomljanović, ravnateljica Sveučilišne knjižnice u Rijeci, te prof. dr. sc. Davor Dukić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Urednik izdanja prof. dr. sc. Mateo Žagar istaknuo je kako je uložen velik trud i zalaganje kako bi ovo izdanje ugledalo svjetlo dana te je zahvalio svojim brojnim suradnicima.

O izdanju su govorili i recenzenti akademici Anica Nazor i Stjepan Damjanović. Akademkinja Anica Nazor govorila je o radu i životu Šimuna Kozičića Benje te njegovoj ostavštini, dok se akademik Stjepan Damjanović osvrnuo na djelovanje glagoljaša u Hrvatskoj tijekom 15. i 16. stoljeća.

Pretisak je objavljen u nakladi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sveučilišne knjižnice Rijeka. Za vjernost izvorniku pobrinula se majstorska radionica zagrebačke tiskare ITG, a projekt su novčano potpomogli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulturu, Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Zaklada Nacionalne i sveučilišna knjižnice u Zagrebu.