Predstavljanje zbirke pjesama djelatnice NSK Ivanke Zdrilić

Objavljeno 28.4.2014.

Ivanka Zdrilić, djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i diplomirana knjižničarka, predstavit će u utorak, 29. travnja 2014. u 19 sati, u Hrvatskoj Paneuropskoj uniji, svoju drugu zbirku pjesama Zavežljaj ljubavi u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Zadru.

Knjigu su ocjenjivački popratili hrvatski književnici Nevenka Nekić i Tomislav Marjan Bilosnić.
Knjigu će predstaviti književnica Nevenka Nekić i glumac Rajko Bundalo, a stihove će krasnosloviti Rajko Bundalo i Marija Zdrilić.
Glazbena pratnja na glasoviru bit će Kristijan Palčec.

Urednik je knjige prof. Vjekoslav Ćosić, a naslovnicu je fotografijom uredila Željka Tomaš s detaljem sjevernodalmatinske nošnje Koporan s motivom životnog stabla iz fonda Narodnoga muzeja Zadar. Ovakvom naslovnicom pjesnikinja tka svoj Zavežljaj i geslom knjige Ljubav je dar od Boga / nosimo Njegov zavežljaj uvodi nas u svijet zanesenosti i osjećajnosti.

Prema Ivankinoj pjesmi Zavežljaj ljubavi, na 5. natječaju hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva naslovljen je zbornik Zavežljaj ljubavi sa Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ (5; 2013. ; Križevci).

U sedam poetskih ciklusa (Zavežljaj ljubavi, Čeznuća svečanosti, Iskrice sjećanja, Podnevna himna, Mirisima dalmatinskog blagoslova, Ures dobrote i Molitvice duše) zrcale se tematski krugovi ljubavi, sakralnosti, domoljublja, pejzaža, mora, predaka, … koji se pojavljuju u prvoj knjizi Raskrižja (Školska knjiga, 2012.).

Književna kritičarka Nevenka Nekić u pogovoru knjige ističe: Pjesnikinja se prigušeno odaje strastima sanjanja i pisanja koji je najučinkovitiji način da pobijedi crvotočno vrijeme i nemoguće pretvori u moguće, i dodaje kako su ponajviše slobodni stihovi nastali i zabilježeni u trenutku nadahnuća, obasjani tradicijom i snovitim svjetlima koja se spuštaju na njezine zvjezdane tišine. Izdvaja nove metafore ljubav uvijek treperi majkom … u dvije grede našega Gospodina… prostrta poniznošću u dobru tišina… u mirisnoj svjetlosti…. moja barka orahove ljuske… more je uvijek u mojim očima… djetinjom dušom zamahuj vremenom … sagradi grad preko stare kuće … kojima pjesnikinja u svom začaranom svijetu otkriva utjecaje Kranjčevića, Ujevića, Pupačića, Mihalića, Anke Petričević.

Autor predgovora književnik Tomislav Marijan Bilosnić smatra kako je riječ o zbirci u kojoj je smisao pronađen u skromnosti molitvice duše na tragu ljudskih dvojba, patnji i boli kada se i najskromniji usude tražiti smisao dok srcem zapinje molitva i naviru pitanja Imaš li ticala sreće, / možeš li se ogoliti do kraja pred rasapom svijeta.
„Kroz prostor pjesnikinjinoga duha prođimo pjesmom Moj grad miriše ljepotom, / preko zidina cvjetaju zvonici… moj cvijet Zadar… I dok u modrom muku snivaju zadarski zvonici ili se gornjogradske aleje i ulice Zagreba stapaju s Matoševim koracima, prati ih sjetno slaveći život Ivanka Zdrilić. Smatramo da će ova nježna i čipkasta tkanica stihova naći svoje mjesto na putu kojim se uputila Ivanka Zdrilić, da će naći čitatelje i obogatiti mozaik hrvatskoga pjesničkoga stvaranja.“