Predstavljanje zbirke pjesama „Blagost domu“ pjesnikinje i knjižničarke Ivanke Zdrilić

Objavljeno 2.11.2015.

Djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Zdrilić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i diplomirana knjižničarka, predstavit će u utorak, 3. studenoga 2015. u 16 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, svoju treću zbirku pjesama Blagost domu u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Zadru.

Knjigu će predstaviti književnica Nevenka Nekić, profesorica Anka Ivanjek te prof. dr. sc. Hrvoje Kačić, uz glazbenu pratnju Andrije Marića i Hanne Pölhe. Stihove će krasnosloviti Rajko Bundalo i Marija Zdrilić.

Blagost domu treća je zbirka poezije Ivanke Zdrilić, hrvatske pjesnikinje i esejistkinje. Ujedno je riječ o drugoj njezinoj zbirci koju izdaje Ogranak Matice hrvatske u Zadru. Zbirkama Raskrižja (2012.) i Zavežljaj ljubavi (2014.) na hrvatskoj se književnoj sceni afirmirala kao autorica osobitoga, prepoznatljivoga poetskog izričaja i tematskih preokupacija.

Književna kritičarka Nevenka Nekić u pogovoru knjige ističe: „Zbirka ima devet tematskih cjelina, ali prožeta je jednostavnošću, upravo tom neizrecivom i poštovanom silom Stvoritelja. Pjesnikinja je melankolična i okovana vremenom i prostorom, no iz te zadanosti odabire samo nježnost, dobrotu, ljubav, ljepotu, zemlju i maslinu, suze ili zvijezde. U njenom izrazu što spontano izvire u trenu doživljaja pa se i bilježi netom je nastao, nema osim svjetla gotovo ni sjene što ga baca biće ili mrtva priroda.“

Ivanka Zdrilić završila je studij hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu u Zadru te studij knjižničarstva na Filozofskome fakultetu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Objavila je zbirke pjesama Raskrižja i Zavežljaj ljubavi, a također objavljuje radove u mnogim časopisima i zbornicima. Osim rada u pedagoškoj i knjižničarskoj struci, bila je lektorica hrvatskoga jezika u Poljskoj i Mađarskoj.