Predstavljanje sedmoga kola bibliofilske edicije „Riječ i slika” Zdenke Pozaić

Objavljeno 21.3.2017.

Sedmo kolo bibliofilske edicije Riječ i slika autorice Zdenke Pozaić bit će predstavljeno u četvrtak, 23. ožujka 2017. godine, u 12 sati, u velikome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Pjesničko-grafička mapa sastoji se od grafičkih listova Zdenke Pozaić i pjesama Luke Paljetka, Antuna Gustava Matoša, Jorge Luisa Borgesa, Dragutina Tadijanovića, Williama Blakea, fra Bonaventure Dude, Williama Shakespearea i radova drugih pjesnika.

O pjesničko-grafičkoj mapi govorit će akademik Tonko Maroević i mr. sc. Tamara Ilić-Olujić, voditeljica Grafičke zbirke NSK.
Na predstavljanju će sudjelovati i dramska umjetnica Branka Cvitković, prof. dr. sc. Dubravka Dorotić Sesar, prevoditelj i pjesnik Mate Maras i liječnik, diplomat i pjesnik Drago Štambuk.

Uz stalan rad na autorskoj grafici, drvenim reljefima i keramičkim oblicima, slikarica Zdenka Pozaić ne posustaje u izdavanju specifičnih likovno-poetskih mapa.

Više od četrdeset samostalnih pjesama hrvatskih i stranih autora, izvorno napisanih i skladno, odgovarajuće prevedenih tekstova autorica je dosad kreativno interpretirala, vlastitim radom obogatila i primjereno ukoričila u izvornoj zbirci nazvanoj Riječ i slika. Šest cjelovitih kola dosad je javnosti predstavljeno na pripadajućim izložbama i popraćeno prikladnim kataloškim deplijanima.

Ovom je prigodom naročitu pozornost posvetila stihovima slavenskih autora. Osim Shakespearova soneta, kojim je htjela obilježiti 400. obljetnicu smrti velikoga engleskog dramatičara i pjesnika, ostali tekstovi pripadaju češkoj, slovačkoj i hrvatskoj lirici.