Predstavljanje projekta „e-Izvori“ i osposobljavanje za samostalno pretraživanje elektroničkih izvora u sklopu EU projekata u Hrvatskoj

Objavljeno 30.4.2018.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u srijedu 9. svibnja 2018. godine u 13 sati u elektroničkoj učionici na polukatu Knjižnice organizira predstavljanje projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori i radionicu Elektronički izvori znanstvenih i stručnih informacija.

Voditeljica projekta e-Izvori dr. sc. Aleksandra Pikić upoznat će zainteresiranu javnost s Projektom, prenijet će im svoja iskustva u njegovoj provedbi i dati im uvid u postupak odvijanja ovoga Projekta koji Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu provodi od 2016. godine potaknuta nedovoljnom međunarodnom vidljivošću hrvatskih znanstvenika, kao i zbog nedovoljne mobilnosti znanstvene radne snage, osobito mlađih znanstvenika. Projekt e-Izvori vrijedan 133.760.000,00 kuna ostvaruje se u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Europskoga socijalnog fonda kako bi se hrvatskim znanstvenicima povećao pristup međunarodnim časopisima i bazama podataka, što izravno utječe na poboljšanje istraživačkoga okruženja za znanstvenike te otvara mogućnosti njihove bolje međunarodne vidljivosti.

Nakon predstavljanja Projekta članice projektnoga tima za edukaciju iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u čijem su sastavu Ivona Milovanović i Maja Čulić, održat će i praktičnu radionicu o mogućnostima pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija pod nazivom Elektronički izvori znanstvenih i stručnih informacija, nakon koje će sudionici biti osposobljeni za samostalno pretraživanje elektroničkih izvora.

Predstavljanje projekta i radionica odvijat će se u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata u Hrvatskoj, koji će se održavati od 6. do 13. svibnja 2018. godine u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te uz potporu Europske komisije. Svrha je upoznati javnost s projektima koji su dali doprinos razvoju zajednica u područjima, kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i dr.