Predstavljanje pjesničko-grafičke mape „Povratak: hommage à Antun Branko Šimić (1898. – 1925.)“

Objavljeno 27.4.2016.

Predstavljanje pjesničko-grafičke mape Povratak: hommage à Antun Branko Šimić (1898. – 1925.) održat će se u četvrtak, 28. travnja 2016. godine, u 12 sati, u velikome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Uz sudjelovanje autorica, Maje S. Franković i Zdenke Pozaić, pjesničko-grafičku mapu predstavit će prof. Višnja Slavica Gabout, likovna kritičarka, te dr. sc. Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Šimićeve stihove kazivat će Branka Cvitković.

Pjesničko-grafička mapa Povratak: hommage à Antun Branko Šimić (1898. – 1925.) objavljena je u nakladi udruge Jenio Sisolski iz Brseča 2015. godine. Mapa sadrži deset grafičkih listova uglednih hrvatskih grafičarki Maje S. Franković i Zdenke Pozaić. Svaka od autorica predstavlja se s pet grafičkih listova – Maja S. Franković litografijama na kamenu, dok Zdenka Pozaić u tehnikama linoreza i drvoreza. Predgovor mapi potpisuje Višnja Slavica Gabout. Grafička mapa objavljena je u nakladi od 20 primjeraka. Umjetnice su Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu darovale primjerak grafičke mape koji je označen brojem 9.

U povodu 90. obljetnice smrti Antuna Branka Šimića (1898 – 1925.), jednoga od naših najznačajnijih ekspresionističkih pjesnika, koja je obilježena prethodne godine, dvije istaknute suvremene hrvatske grafičarke – Maja S. Franković i Zdenka Pozaić, koje s mnogo sluha pronalaze nadahnuće za svoje grafike, između ostaloga i u pisanoj riječi, posebno pjesništvu, ovaj su put nadahnuće za zajednički projekt nove pjesničko-grafičke mape pronašle u Šimićevoj antologijskoj pjesmi Povratak, koja se po mnogima ubraja i među najljepše ljubavne pjesme naše novije književnosti.

Maja S. Franković i Zdenka Pozaić veliki dio svojega stvaralaštva posvetile su radu na pjesničko-grafičkim edicijama i dosad su ostvarile cijeli niz unikatnih bibliofilskih izdanja – Maja S. Franković dvadeset grafičkih mapa (sama i u suradnji s uglednim hrvatskim umjetnicima i književnicima) te stotinu bibliofilskih izdanja umjetničkih knjiga, a Pozaić šest kola i 38 naslova pjesničko-grafičkih mapa u ediciji Riječ i slika, kao i u edicijama koje je sama pokrenula – Dub, Pjesnici, Pjesnik i Kajdanka.

Već dugi niz godina u pisanoj riječi i pjesništvu Maja S. Franković i Zdenka Pozaić pronalaze nadahnuće za svoja sasvim posebna bibliofilska izdanja malih autorskih naklada. Iz toga bogatog vrela one pomno odabiru tekst ili pjesmu usklađenu s vlastitom osjećajnošću i s vlastitim temperamentom i oko toga izgrađuju vizualne dojmove svojega umjetničkog svijeta. Ugrađuju tu svoju slikarsko-grafičku emociju, s posebnom osjetljivošću za ljepotu linije i tvarnost boje, te za važnost podloge i medija tiska. Nije zato slučajno što su u ovome slučaju za svoje nadahnuće odabrale upravo A. B. Šimića, antologijskoga hrvatskog pjesnika, koji je svojim nemirnim duhom prodirao u nove svjetove i otvarao nove vidike, čiji je izričaj bio ekspresivan i koncizan, jezgrovit i razgovijetan, slobodan i snažan, ali i lirski i produhovljen.

Ti i ne slutiš
moj povratak i moju blizinu

U noći kada šumi u tvom uhu tiha mjesečina
znaj:
ne koraca mjesečina oko tvoje kuće
Ja lutam plavim stazama u tvojem vrtu …

(Povratak)