Predstavljanje pjesničke zbirke „Ptica na ušću smoga“ Marine Katinić

Objavljeno 21.11.2016.

U prostoru Društva hrvatskih književnika u četvrtak, 24. studenoga 2016. godine, u 19 sati bit će predstavljena pjesnička zbirka Ptica na ušću smoga Marine Katinić, dobitnice Nagrade Anđelko Novaković za 2015. godinu, koju Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dodjeljuje s namjerom poticanja pjesničkoga stvaralaštva mladih. O Zbirci će govoriti Božidar Petrač, Tin Lemac, Luka Tripalo i Dobrila Zvonarek.

Zbirka Ptica na ušću smoga druga je knjiga u Biblioteci Anđelko Novaković, nazvanoj prema hrvatskome književniku, esejistu i književnome kritičaru, dugogodišnjem dopredsjedniku Društva hrvatskih književnika i djelatniku Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nakladnici su izdanja Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Društvo hrvatskih književnika.

Naslovnicu Zbirke krasi detalj grafike Žanješ lavandu akademske grafičarke Zdenke Pozaić, nazvane prema jednoj od pjesama zbirke.

U obrazloženju za dodjelu Nagrade Anđelko Novaković za 2015. godinu Božidar Petrač, predsjednik Prosudbenoga povjerenstva za dodjelu Nagrade, ustvrdio je sljedeće:

„U razmjernoj rijetkosti autentičnih i umjetnički uspjelih povezivanja poezije i vjere, što je između ostaloga uvjetovano i njihovim desetljetnim hotimičnim razdvajanjem, poezija Marine Katinić otvara nove prostore slobodnog izražavanja cjelovite ljudskosti i lirskog doživljavanja stvarnosti od njezinih najsitnijih do vrhunaravnih dimenzija. Zbirka pjesama Ptica na ušću smoga svjedoči o izvornoj pjesničkoj osobnosti, o vještu spletu i prožimanju hrvatske pjesničke tradicije i modernoga pjesničkog sloga te o ozbiljnom poetskom pristupu jeziku kao tvornom gradivu pjesničkoga svijeta Marine Katinić.“