Predstavljanje knjige „Knjižničarske kompetencije: pogled na razvoj profesije“

Objavljeno 22.5.2015.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u ponedjeljak, 25. svibnja 2015., u 12 sati bit će predstavljena knjiga Knjižničarske kompetencije: pogled na razvoj profesije. Autorica je knjige dr. sc. Dijana Machala, djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te voditeljica Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara.

O knjizi će, osim autorice, govoriti recenzentice prof. dr. sc. Aleksandra Horvat i prof. dr. sc. Jelka Petrak. U ime nakladnika Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Hrvatske sveučilišne naklade govorit će Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica NSK i Anita Šikić, direktorica Hrvatske sveučilišne naklade.

Autori knjižničarskih djela dosad su se u nas pretežno bavili knjižnicama kao ustanovama, dok je o knjižničarskoj profesiji malo i sporadično pisano. Knjižničarske kompetencije: pogled na razvoj profesije dr. sc. Dijane Machala djelo je u kojemu se na vrlo zanimljiv te u nas prvi put napisan povijesni pregled razvitka profesije nastavlja tekstom u kojemu autorica pokušava naći odgovore na pitanja kako danas, u 21. stoljeću, kad su gotovo sve profesije sučeljene s krizom identiteta, knjižničarska profesija može utvrditi svoje ciljeve i zadaće i nastaviti djelovati.
Autoričini se zaključci temelje na ozbiljnom i korektno provedenom istraživanju čije je koncipiranje i izvođenje argumentirano obrazloženo, dosljedno i zanimljivo opisano.
Djelo je podjednako važno knjižničarima praktičarima kao i sveučilišnim nastavnicima knjižničarstva i znanstvenicima koji se bave informacijskim znanostima.

(prof. dr. sc. Aleksandra Horvat)