Predstavljanje izložbe „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“ u Skradinu

Objavljeno 15.5.2018.

U podružnici Nacionalnoga parka „Krka“ u Skradinu u ponedjeljak 21. svibnja 2018. godine bit će predstavljena izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča. Time će se zaokružiti njezino putovanje gradovima uz rijeku Krku, nakon što je gostovala u Kninu, Šibeniku i Drnišu.

Na predstavljanju izložbe o vrijednosti i ljepotama rijeke Krke govorit će dr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj Službe stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja, korištenja i nadzora Nacionalnoga parka „Krka“, dr. sc. Željko Miletić, izvanredni profesor na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, te Dobrila Zvonarek, autorica izložbe. Predstavu Kula uzdaha izvest će udruga Birikina iz Pule.

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča nastala je suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Težeći biti jednim od mogućih pogleda na zadanu temu, kao što je istaknuto u predgovoru popratnoga kataloga, izložba kroz sedam zaokruženih cjelina predstavlja vrijednost i ljepote rijeke Krke okom etnologa, arheologa, povjesničara, umjetnika, geografa, stanovnika njezinih obala i suvremena posjetitelja. Broj cjelina određen je uočavanjem simbolike broja sedam, koji se smjestio u opis rijeke – sedam slapova, sedmi nacionalni park u Hrvatskoj i više od sedamdeset kilometara riječnoga toka. Posebna vrijednost izložbe su i prekrasne fotografije Krke, fotografskoga dvojca Marija Romulića i Dražena Stojčića.

Izložba je nastavak suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Dosad su ove dvije ustanove suradnju ostvarile u trima tematskim izložbama, i to Burnum – arheološko blago Krke, Krka – tajne podzemlja, Voda i krš – fenomeni rijeke Krke, te stvaranjem virtualne izložbe Prošlost i sadašnjost Krke.