Poziv na okrugli stol „Elza Kučera: psihologinja, filozofkinja, knjižničarka“

Objavljeno 7.5.2018.

Okrugli stol Elza Kučera: psihologinja, filozofkinja, knjižničarka održava se u Austrijskom kulturnom forumu 8. svibnja 2018. u 18 sati.

Elza Kučera rodila se 22. listopada 1883. u Vinkovcima, a umrla u Zagrebu 1972. Ženski licej završila je u Zagrebu, a zatim se u Beču upisala na studij specijalne filozofije i psihologije koji je nastavila u Zagrebu, upotpunjavajući ga izučavanjem prirodnih znanosti. Potom se upisala na sveučilište u Zürichu gdje je uz specijalnu filozofiju i psihologiju slušala i fiziologiju. U Zürichu je 1909., kao prva Hrvatica, doktorirala iz psihologije disertacijom Die Erkenntnistheorie von Thomas Brown. Eine historische Studie.

Po povratku iz Zuricha 1909., zapošljava se u Sveučilišnoj knjižnici kao prva žena bibliotekarka gdje radi sve do umirovljenja 1944. Tijekom bibliotekarske karijere kontinuirano se bavi i eksperimentalnom psihologijom smatrajući, u ondašnjoj tradiciji bibliotekara-znanstvenog radnika, da dobar bibliotekar mora ponajprije biti dobar poznavatelj one struke koju je studirao i diplomirao na sveučilištu. Nakon odlaska u mirovinu nastavlja se intenzivno baviti psihologijom što ne znači da je posve napustila bibliotekarstvo. Dapače, iznimno je aktivna u Društvu bibliotekara Hrvatske te se smatra i jednim od njegovih utemeljiteljica 1948. Na osnivačkoj skupštini Društva izabrana je na čelo Nadzornog odbora. I kao odbornik i kasnije kao običan član redovito dolazi na sastanke i skupštine zanimajući se i za probleme Društva i za bibliotekarstvo uopće. Dakle, bibliotekarstvo joj je bilo priraslo srcu i, kako je sama rado isticala, opet bi ga izabrala kao svoje zvanje da se ponovo rodi!