Panel rasprava „Pozdrav iz Hrvatske – kulturna baština kao turistički proizvod“ u Areni Zagreb

Objavljeno 8.3.2018.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva Vas na panel raspravu Pozdrav iz Hrvatske – kulturna baština kao turistički proizvod koja će se održati u petak 16. ožujka u 17 sati u Areni Zagreb u sklopu Međunarodnoga sajma turizma Place2go.

Raspravi će prethoditi predstavljanje mobilne aplikacije Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Pozdrav iz Zagreba koja je pokrenuta krajem 2017. godine. Mobilnu aplikaciju predstavit će Dragana Koljenik iz Hrvatskoga zavoda za knjižničarstvo Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja je istodobno jedna i od autorica.

U panel raspravi sudjelovat će stručnjakinje iz područja kulture, kulturnoga turizma i kreativne industrije, i to dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić, znanstvena savjetnica na Institutu za razvoj i međunarodne odnose, dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, knjižničarska savjetnica za razvoj digitalne knjižnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Dragana Lucija Ratković Aydemir, utemeljiteljica tvrtke Muze za savjetovanje i upravljanje u kulturi i turizmu, Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskoga klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, mr. sc. Vlasta Klarić, viša predavačica na Međunarodnome sveučilištu Libertas, i dr. sc. Andrea Pisac, antropologinja, poznata spisateljica i blogerica na blogu Zagreb Honestly. Panel raspravu moderirat će mr. sc. Davorka Pšenica, knjižničarska savjetnica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Stanje kulturnoga turizma s naglaskom na mogućnosti i daljnje poticanje turističkoga vrjednovanja kulturne baštine i daljnjega razvoja kulturno-turističke ponude, poticanje uključivanja kulturnih sadržaja u turistički sektor, kreativni turizam, korištenje znanja kulturnih djelatnika u turističkoj interpretaciji, promidžbi i predstavljanju kulturne baštine te stvaranje inovativnih kulturno-turističkih proizvoda s naglaskom na digitalne proizvode, neka su od pitanja o kojima će govoriti sudionice panel rasprave.