Potpisan sporazum o suradnji između NSK i Grada Senja

Objavljeno 31.3.2017.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Grad Senj potpisali su sporazum o međusobnoj suradnji u provođenju projekta Hrvatska glagoljica – digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke. Potpisnici sporazuma su dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Darko Nekić, gradonačelnik Senja.

Uz Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu u projektu Hrvatska glagoljica – digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke sudjeluje Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te nekoliko baštinskih ustanova. Riječ je o uspostavi prve digitalne zbirke hrvatske glagoljice radi virtualnog okupljanja građe iz različitih ustanova te njezino povezivanje s relevantnim informacijskim izvorima – prijepisima, komentarima, stručnim i znanstvenim radovima kako bi se djela napisana na najstarijem hrvatskom pismu i nadalje sustavno istraživala i digitalizirala.

S obzirom na važnost senjske tiskare i broj glagoljskih knjiga otisnutih u razdoblju njezina djelovanja, između 1494. i 1508. godine, Grad Senj pokazao je zanimanje za sudjelovanje i popotporu ovom projektu.

Stoga je potpisan ugovor o sunakladništvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Grada Senja za objavljivanje transliteracije senjskog Korizmenjaka iz 1508. godine koju je priredila akademkinja Anica Nazor. Riječ je se o latiničkom prijepisu zbirke korizmenih propovijedi pisanih hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom i tipografski uzornom uglastom glagoljicom koja je svoje faksimilno izdanje doživjela već 1981. godine u izdanju Senjskog muzejskog društva.