Posljednje knjige u okovima …

Objavljeno 16.9.2015.

Knjige okovane lancima (lat. libri catenati) bile su najrašireniji i najučinkovitiji sigurnosni sustav u europskim knjižnicama od srednjega vijeka do 18. stoljeća. Ovakav sustav započeo je u 14. stoljeću s utemeljivanjem prvih javnih knjižnica. Knjige su tada bile rijetka i vrijedna imovina, a kako bi se dale na korištenje javnosti i ujedno osigurale, okovane su lancima.

Knjige su lancima bile privezane za police ili klupe, a lanac je bio dovoljno dugačak kako bi se knjige mogle čitati. Lanci su najčešće prolazili kroz alke na rubovima korica zbog sprječavanja pretjeranoga oštećivanja hrpta te su zbog takvoga položaja lanaca knjige na policama stajale hrptom okrenutim od korisnika.

Izumom Gutenbergova tiskarskog stroja došlo je do povećanja broja knjiga i smanjenja njihove vrijednosti, iako ne ubrzo, ali slijedom toga prestalo je ulančavanje knjiga.

Portal Amusing Planet, koji se bavi zanimljivostima iz svijeta, odabrao je sedam postojećih knjižnica s okovanim knjigama.

Knjižnica Malatestiana u Ceseni, Italiji smatra se prvom javnom knjižnicom u Europi. Javnosti je otvorena 1454. godine i uspjela je sačuvati svoj izvorni izgled do danas. Biblioteka sadrži 17 000 autografa i pisama te 250 000 izdanja, uključujući i više od 4000 knjiga iz 16. stoljeća, 1753 rukopisa iz 16. i 17. stoljeća, i čak najmanju knjigu na svijetu koju je moguće čitati bez povećala.

Jedna je od najpoznatijih knjižnica s okovanim knjigama u herefordskoj katedrali u Engleskoj. Sagrađena je 1611. godine te broji 229 srednjovjekovnih okovanih rukopisa, a u njezinu je vlasništvu i Mappa mundi, najveća zbirka srednjovjekovnih karata.

Librije je javna knjižnica nastala u 16. stoljeću, a nalazi se u crkvi sv. Valburga u Zutphenu, Nizozemskoj. Do danas je zadržala izvorni izgled te posjeduje približno 300 okovanih knjiga, a katalog knjižnice sadrži ukupno 750 naslova.

Jedna od prvih javnih knjižnica u Engleskoj nalazi se u manastiru u Wimborneu, a utemeljena je 1686. godine. Knjižnica posjeduje 150 okovanih primjeraka knjiga, među kojima je i višejezična Biblija iz 1657. godine.

Knjižnica Francis Trigge u Granthamu, Engleskoj utemeljena je 1598. godine u dijelu crkve sv. Vulframa. Francis Trigge novčano je potpomogao namještanje i nabavu građe za knjižnicu te ju je namijenio svećenstvu, građanima Granthama i drugima u okolici. Građa je u knjižnici bila raznovrsna i okovana, a danas broji približno 80 okovanih primjeraka.

Knjižnica s okovanim knjigama u katedrali u Wellsu sadrži knjige objavljene prije 1800. godine. Knjižnica broji gotovo 2800 naslova iz različitih područja. Najstarija je knjiga Pliny Naturalis Historiae iz 1472. godine, tiskana u Veneciji.

Knjižnica u Kraljevskoj gimnaziji u Gildfordu, Engleskoj utemeljena je krajem 16. stoljeća te je jedna od posljednjih živućih knjižnica s okovanim knjigama u školi.