„Hrvatska čita“: Posegnite u blagdansku digitalnu knjižnicu s više od 100 000 naslova

Objavljeno 14.12.2016.

Dana 6. prosinca 2016. godine Hrvatska je kao prva zemlja na svijetu u sklopu projekta Hrvatska čita postala takozvana „zona besplatnoga čitanja“. Na području čitave Hrvatske tijekom prosinca pa sve do sredine, a moguće i kraja siječnja 2017. godine, ljubiteljima knjige nudi se besplatan i cjelovit pristup više od 100 000 knjiga. Iako je najveći broj zastupljenih djela na engleskome jeziku, ova bogata digitalna knjižnica pored izdanja na njemačkome, francuskome, talijanskome, portugalskome, španjolskome i drugim svjetskim jezicima, također sadrži i nekoliko stotina naslova hrvatskih nakladnika.

Ovaj vrijedan projekt, izdanak globalne inicijative pod nazivom Free Reading Zones, pokrenula je Mirela Rončević, nekadašnja književna urednica za istaknuti američki knjižničarski časopis Library Journal, urednica časopisa Američkog knjižničarskog društva (American Library Association, ALA) eContent Quarterly te predavačica u sklopu programa posvećenoga prilagodbi knjižnica na rastući udio elektroničkih knjiga i ostalih vrsta elektroničkih publikacija u suvremenome izdavaštvu. Nakon dugogodišnjega boravka i rada u Sjedinjenim Američkim Državama, Rončević se vratila u Hrvatsku s ovim uistinu revolucionarnim projektom, koji omogućuje nadilaženje svih uobičajenih prepreka slobodnomu pristupu informacijama i znanju sadržanima u knjigama te potpuno otvaranje medija knjige i njegovo oslobađanje od institucionalnih okova kroz korištenje mogućnosti digitalnih tehnologija.

Za neograničen pristup ovoj virtualnoj knjižnici, kojoj se neprestano pridružuju novi naslovi i nakladnici, jedini je uvjet preuzimanje besplatne aplikacije Croatia Reads, koja se može koristiti na većini pametnih telefona i tablet računala koji rade na temelju primjene Android i iOS operativnih sustava (iPad, iPhone, Kindle Fire). Iako bi netko mogao primijetiti kako već samo posjedovanje ovakvoga uređaja može predstavljati itekakvu prepreku za velik broj potencijalnih korisnika, takvi su uređaji ipak dostupni velikomu dijelu svjetskoga stanovništva, pa tako i građana Hrvatske, a ta se dostupnost svakim danom sve više povećava.

Pored zadovoljstva korisnika ove „zone“ koji u slobodi čitanja mogu uživati u potpunosti pošteđeni ikakvih promidžbenih poruka ili sličnih nametnutih sadržaja, ovim modelom osigurano je i zadovoljenje prava autora i nakladnika. Naime, Total Boox, izraelsko-američka tvrtka u suradnji s kojom Rončević vodi ovaj projekt, primjenom najsuvremenijih tehnologija omogućuje precizno praćenje aktivnosti čitanja uključenih djela, na temelju čega se nakladnicima i autorima isplaćuju naknade za precizno izmjerenu „potrošnju“ njihovih izdanja. Sredstva za te naknade osiguravaju sponzori „zona“, a sponzor ovoga prvog razdoblja za Hrvatsku kao zemlju-zonu slobodnoga čitanja je No Shelf Required, nezavisni portal posvećen promicanju slobode pristupa informacijama i znanju, te prednosti digitalnih tehnologija i medija kao moćnoga sredstva u širenju svake vrste pismenosti.

Predstavnici ovoga projekta trenutačno vode pregovore s mogućim hrvatskim državnim i privatnim sponzorima koji bi bili zainteresirani za pružanje dugoročne novčane potpore ovoj naprednoj i nemjerljivo korisnoj inicijativi. Osim što bi svojim ustanovama ili tvrtkama osigurali promidžbu, i to u povezanosti s visokovažnim društvenim područjima kulture i obrazovanja, motivacija sponzora za uključivanje u ovaj projekt svakako bi trebala biti i svijest da njegovim podupiranjem daju vrijedan doprinos širenju znanja i oplemenjivanju društva na globalnoj razini.

(Naslovna fotografija preuzeta s portala HRT Magazin. Logotip upotrijebljen na naslovnoj fotografiji preuzet s portala Free Reading Zones.)