Počela međunarodna turneja izložbe o holokaustu Roma

Objavljeno 15.5.2017.

Svečanim otvorenjem 11. svibnja 2017. u estonskome Muzeju okupacije u Talinu te 15. svibnja 2017. godine u latvijskome Muzeju geta u Rigi i službeno je počela međunarodna turneja izložbe Miranda – holokaust Roma. Tko se boji bijeloga čovjeka? (Miranda – the Roma Holocaust. Who’s afraid of the White Man?) u organizaciji finske kreativne udruge za umjetnost i kulturu DROM (Creative Association for Arts and Culture). Izložbu je u Talinu otvorio potpredsjednik estonskoga parlamenta Enn Eesmaa, a u Rigi njezin gradonačelnik Nils Ushakovs. Od 29. lipnja do 31. kolovoza 2017. godine domaćin izložbe, koja govori o tihome genocidu Roma u vrijeme Drugoga svjetskog rata, bit će i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Through Miranda's Eyes by Veijo Baltzar and Drom Association

Dear friends in Finland and the world: we are happy to present You Drom’s international project Through Miranda’s Eyes. Miranda exhibition’s European tour starts from opening in Tallinn, Estonia (Museum of Occupations) 11th May and Riga, Latvia (Riga Ghetto Museum) on 15th May 2017. See you there! You can read more about Miranda project at http://www.en.drom.fi/tme

Posted by Drom ry / Drom Association on 26. travnja 2017

Autor je izložbe predsjednik udruge DROM Veijo Baltzar, koji je ujedno savjetnik za kulturu predsjednika Republike Finske, te je jedan od vodećih svjetskih romskih književnika i umjetnika. U sklopu svečanoga otvorenja izložbe u Zagrebu planira se održati predavanje na temu međukulturalnoga dijaloga i holokausta Roma, kao i nastup romskih glazbenika, kako bi se dočarao život i rad ove manjinske etničke skupine.

Izložba je od 2012. godine do danas putovala po Finskoj, a početak njezine međunarodne turneje, ujedno je i početak međunarodnoga putujućeg projekta Kroz Mirandine oči 2017. – 2018. (Through Miranda’s Eyes 2017–2018, TME) u sklopu kojega se izložba i organizira, a za ostvarenje kojega je DROM dobio sredstva iz programa Europske unije Europa za građane te iz švedskoga i norveškoga kulturnog fonda. Tijekom turneje po Finskoj, izložbu je razgledalo približno milijun posjetitelja.

Svrha je projekta Kroz Mirandine oči obnoviti podučavanje o europskoj povijesti. Miranda je romska Ana Franka i predstavlja nov i inovativan način postavljanja izložaba, te je ujedno i međunarodni brend. Projekt je privukao veliku pozornost djelomično i zbog toga što je riječ o prvoj izložbi o holokaustu Roma, čiji su autori Romi. Tijekom TME projekta, izložba će obići 19 država te će se postaviti u ustanovama različitih profila. Osim Estonije, Latvije i Hrvatske, izložbu će tijekom 2017. i 2018. godine ugostiti i Albanija, Argentina, Belgija, Češka, Danska, Francuska, Island, Mađarska, Norveška, Njemačka, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina te Velika Britanija. Vrhunac izložbe bit će u proljeće 2018. godine, kada će biti postavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Više pojedinosti o projektu, kao i o izložbi, može se dobiti od Nine Castén, direktorice komunikacija u udruzi DROM, nina.casten@drom.fi, tel. +358 44 5090683, www.drom.fi.