Otvorenje izložbe „Book Art in Croatia“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani

Objavljeno 1.3.2018.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Ljubljani (Narodna in univerzitetna knjižnica NUK) organizira izložbu Book Art in Croatia koja u Europskoj godini kulturne baštine ističe bogatstvo i raznolikost bitnoga dijela hrvatske baštine, a slovenska će je javnost moći upoznati od 6. do 19. ožujka 2018. godine.

Svečano otvorenje izložbe održat će se u utorak 6. ožujka u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani. Izložbu će otvoriti ministar kulture Republike Slovenije Anton Peršak, a na otvorenju će se okupljenim uzvanicima obratiti i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Ljubljani Martina Rozman Salobir, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sloveniji Vesna Terzić i autor izložbe prof. dr. sc. Milan Pelc.

Izložba Book Art in Croatia predstavlja povijesni presjek izradbe i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba te obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja od srednjovjekovnih evanđelistara i misala do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko-književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem, odnosno usklađenošću likovno-grafičke opreme sa sadržajem, predstavljaju najviše dosege umjetničkoga oblikovanja knjige u Hrvatskoj. Autor je izložbe povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Milan Pelc, prema čijem će odabiru šezdeset odabranih jedinica biti predstavljeno na panoima (preslika, bibliografski opis i kratak opis), uz izlaganje nekoliko odabranih pretisaka i izvornika Beramskoga misala. Izložba će biti popraćena istoimenim katalogom.