Otvorena izložba „Vatrogasni vjesnik 1896. – 2017.“

Objavljeno 2.6.2017.

U povodu 121. obljetnice objavljivanja časopisa Vatrogasni vjesnik, u malom se predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u četvrtak, 1. lipnja 2017. godine otvorila  izložba Vatrogasni vjesnik 1896. – 2017. posvećena redovitom objavljivanju jednog od najstarijih strukovnih časopisa na području Hrvatske. Izložbu je organizirala Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Na svečanom su otvorenju govorili dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, Nina Francetić, urednica časopisa Vatrogasni vjesnik, te Vedran Runjić,voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva.

Izložba kroz 26 kaširanih panoa donosi presjek izgleda naslovnih stranica časopisa Vatrogasni vjesnik. Izloženi su i primjerci časopisa od 1896. godine, koji su u vlasništvu Hrvatske vatrogasne zajednice kao i drugi artefakti iz područja vatrogastva. Za potrebe svečanog otvorenja izložbe, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ustupitila je iz svojeg fonda primjerke časopisa Vatrogasni vjesnik koji Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici nedostaju. Izložba je sastavljena prema dva mjerila povijesnim događajima vezanima uz sam časopis ili hrvatsko vatrogastvo te prema njegovim vizualno najatraktivnijim naslovnim stranicama.

Ideja za izložbu naslovnica časopisa Vatrogasni vjesnik nastala je 2014. godine kada je Hrvatska vatrogasna zajednica ostvarila prvi kontakt s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu radi digitaliziranja svih izdanja časopisa Vatrogasni vjesnik. Ti su digitalizirani primjerci predstavljeni u sklopu svečanog otvaranja izložbe.

Izdavanje vatrogasnog časopisa, koji će je trebao donositi vijesti iz hrvatskog vatrogastva te stručne članke, bio je jedan od ciljeva pri osnivanju Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice 1876. godine. Nedostatak financijskih sredstava, ali i manjak stručnih suradnika, onemogućio je objavljivanje časopisa u prvim godinama djelovanja Zajednice. Prvi broj časopisa Vatrogasni viestnik – glasilo Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice izašao je iz tiska 5. siječnja 1896. godine. Zbog kvalitete časopisa, Visoka kraljevska Hrvatsko-slavonsko-dalmatinska Vlada dopisom iz 1896. preporuča časopis svim vatrogasnim društvima i općinama. Časopis izlazi kao glasilo Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Savske banovine, Vatrogasne zajednice Banovine Hrvatske te kao glasilo vatrogastva Nezavisne države Hrvatske. Pod nazivom Savremeno vatrogastvo  časopis izlazi od 1950. do 1955. kada mijenja naziv u Suvremeno vatrogastvo. Od 1963. do 1971. časopis ne izlazi. Časopis je ponovno pokrenut 1972. godine, a stari naziv je vraćen 1998. godine te od tada do danas izlazi pod nazivom Vatrogasni vjesnik.

Časopis danas izlazi u 10 brojeva godišnje. Donosi stručne članke o vatrogastvu i zaštiti od požara, analize i izvješća s intervencija, izvješća o radu tijela Hrvatske vatrogasne zajednice te zanimljivosti iz vatrogastva u svijetu. Članke pišu stručni suradnici, vatrogasni zapovjednici s terena, županijski izvjestitelji te djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice.

Izložba je prvi put predstavljena javnosti u svibnju 2016. godine u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu.
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Izložba će biti otvorena do 13. lipnja 2017. godine.